Levegőből fakasztanak ivóvizet a szíriai menekültek ellátására

A múlt hónapban üzembe helyezett első légköri vízgenerátor naponta 500 országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült embernek biztosít friss ivóvizet. Hamarosan egy második egységet is telepítenek.

Az izraeli Watergen vállalat a Multifaith Alliance for Syrian Refugees (MFA) nevű, vallásos és világi támogatókból álló humanitárius szervezettel kialakított együttműködés keretében a szíriai Rakkában található egészségügyi intézménynek biztosított légköri vízgenerátort.

A Szíriában zajló polgárháború miatt mintegy négymillió szíriai kényszerült lakóhelye elhagyására az ország északi régiójában, ahol nem jutnak tiszta ivóvízhez, áramhoz, egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának jelentése szerint

„Szíria északi és északkeleti régióiban az emberek továbbra sem tudnak megbízhatóan hozzáférni elegendő mennyiségű biztonságos vízhez, mind környezeti, mind ember okozta okokból”.

Rakkában, az ISIS egykori fellegvárában súlyos károkat szenvedett az infrastruktúra a szíriai polgárháború, valamint a zord időjárási körülmények miatt, így a városnak nagy szüksége van elegendő tiszta ivóvízre.

A Petah Tikvában működő Watergen olyan légköri vízgenerátorokat gyárt, amelyek a levegő nedvességéből tiszta, friss ivóvizet állítanak elő anélkül, hogy vízforráshoz kellene csatlakozniuk. A generátorok szabványos elektromos vagy napelemes csatlakozást használnak, és naponta akár 6000 liter ivóvizet is képesek előállítani.

A szíriai generátor napenergiával működik, és ez az első, amelyet a rakkai egészségügyi létesítményben telepítettek.

Watergen Creating Drinking Water Out of Air

Water. Out of air. In your car.Thanks to Israeli company Watergen, people around the world are creating water out of air, and we’re here for it.

Az MFA ügyvezető igazgatója, Shafi Martini szerint:

„Az első, múlt hónapban telepített egység naponta 500 országon belül lakóhelyét elhagyni kényszerült embernek biztosít friss ivóvizet. Hamarosan egy második Watergen generátort is telepítenek egy másik környékbeli egészségügyi létesítménybe, és az MFA további egységek felállítását tervezi kórházakban és iskolákban szerte Észak-Szíriában”.

Bár Izraelnek nincsenek diplomáciai kapcsolatai Szíriával, Michael Mirilashvili, a Watergen elnök-vezérigazgatója elmondta:

„A történelem során a konfliktusok középpontjában gyakran a vízforrások ellenőrzése állt. Ma ennek az ellenkezőjét tesszük: békét és közös jövőt építünk egy úttörő izraeli technológia köré”.

Izraelé a Las Vegas-i technikai expó csúcsdíja

Levegőből állít elő vizet az az izraeli találmány, amelyet a napokban zárult világhírű tudományos-technikai kiállítás egyik nagydíjával jutalmaztak.