Izraelé a Las Vegas-i technikai expó csúcsdíja

Levegőből állít elő vizet az az izraeli találmány, amelyet a napokban zárult világhírű tudományos-technikai kiállítás egyik nagydíjával jutalmaztak.

Cégünk küldetése az, hogy kiküszöböljük az élet szükségességéhez a külső forrásokra támaszkodó igényt, és hogy segítsük az embereket ahhoz, hogy minél környezetbarátabbá váljanak.

idézi a The Jerusalem Post Dan Cliffordot, a találmányt kivitelező izraeli-amerikai cég egyik vezetőjét aki a Las Vegas-i díjjal kapcsolatban fogalmazta meg gondolatait.

Ahogy arról évekkel ezelőtt már írt a zsido.com,

eredetileg az izraeli katonák számára kifejlesztett innovációval a harmadik világ országaiban élő szegényeknek is szerettek volna segíteni a Rishon Lezionban alakult cég fejlesztői. 

Most, világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállításán, a Consumer Electronics Show-n (CES) az energiahatékonyság kategóriájának fődíját, a 2020 Okos Otthon Kiválóságának díját nyerték meg.

A Water-Gen nevű cég GENNY névre elnevezett találmányának lényege, hogy a levegőben lévő páratartalomból képes ivóvizet kinyerni.

Fotó: The Times of Israel

Akár napi 20 liter vizet is képesek előállítani a készülék segítségével – megfelelően magas páratartalom esetén. Az elmúlt évek során sokat tettek azért, hogy az indiai, afrikai, közép-amerikai és kínai civilekhez is eljuttassák a technológiát.

Az izraeli fejlesztők egyik szponzora az a Michael Mirilashvili, aki az Euró-Ázsiai Zsidó Kongresszus elnökeként is ismert támogatója társadalmi és jótékonysági aktivitásoknak, szerte a világban. A Grúziában született, izraeli állampolgárságú vállalkozó Oroszország egyik leggazdagabb embere. Adományozott már tóratekercseket az IDF különféle alakulatainak is. Elnöke a szentpétervári zsidó közösségnek, akár csak az Oroszországi Maccabi Szövetségnek is.

Számomra a prioritás nem az, hogy pénzt termeljek, hanem hogy segítsek az embereknek, a bolygónknak, és hogy Isten nevében egy kidust tehessünk. Ami a bevételt illeti, csak Isten határozhatja meg, hogy ki csinál pénzt és hogy mennyit.

— fogalmazott az izraeli lapnak a krőzus vállalkozó.

A GENNY olyan helyen tudott rangos díjat bezsebelni, ahol nagyjából minden fontos technikai cég jelen volt. Las Vegasban a zsidó állam újabb büszkesége ragyogóan szerepelt 2020 nagy trendjeit jelző új készülékei és technológiai megoldásai között. Mazal Tov!