Az Oroszországgal kapcsolatos negatív vélemények főként a Nyugatra korlátozódnak

A felmérés éles eltérést mutat a nyugati demokráciák és a világ többi része között az Oroszországhoz való hozzáállásban.

Európán belül a Demokratikus Szövetség a Demokráciákért felmérésben megkérdezettek 55%-a mondta azt, hogy támogatja az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatok megszakítását Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója miatt, míg Ázsiában többségben voltak az ellenzők, Latin-Amerikában pedig egyenletesen oszlott meg a vélemény – számolt be a Guardian.

Az Oroszországgal kapcsolatos negatív vélemények nagyrészt Európára és más liberális demokráciákra korlátozódnak.

Pozitív vélemények maradtak fenn Oroszországról Kínában, Indonéziában, Egyiptomban, Vietnamban, Algériában, Marokkóban, Malajziában, Pakisztánban és Szaúd-Arábiában.

Az ukrajnai inváziót követően évente elkészített Democracy Perception Index 52 nagy népsűrűségű ázsiai, latin-amerikai, amerikai és európai országra terjed ki – írja a brit lap.

Összesen 20 országban a többség úgy vélte, hogy az ukrajnai háború miatt nem kellene megszakítani a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal. Ezek közé tartozott Magyarország, Izrael, Görögország, Kenya, Törökország, Kína, Egyiptom, Nigéria, Indonézia, Dél-Afrika, Vietnam, Algéria, a Fülöp-szigetek, Mexikó, Thaiföld, Marokkó, Malajzia, Peru, Pakisztán, Szaúd-Arábia.

31 ország közül, amely a kapcsolatok megszakítását támogatta, 20 európai ország volt.

Az Oroszországgal szemben leginkább negatív véleménnyel rendelkező országok közé tartozott Lengyelország (87%), Ukrajna (80%), Portugália (79%), Olaszország (65%), az Egyesült Királyság (65%), Svédország (77%), az Egyesült Államok (62%) és Németország (62%).

Magyarországon 32%-nak van negatív véleménye Oroszországról.

Az Oroszországról pozitívan vélekedő országok közé tartozik India (36%), Indonézia (14%), Szaúd-Arábia (11%), Algéria (29%), Marokkó (4%) és Egyiptom (7%).

A Guardian azt is rögzíti, hogy az Oroszországgal kapcsolatos vegyes vélemények ellenére erős szimpátia mutatkozott Ukrajna iránt. Az Ázsiában, Latin-Amerikában és Európában megkérdezettek többsége úgy vélte, hogy a NATO, az USA és az EU többet tehetne Ukrajna megsegítéséért. Latin-Amerikában a válaszadók 62%-a szerint a Nato túl keveset tett, és csak 6% szerint túl sokat. Európában 43% szerint Európa túl keveset és 11% szerint túl sokat tett.

Kínában 34% szerint az USA túl sokat tett a segítségnyújtás érdekében. Világviszonylatban közel fele (46%) mondta azt, hogy az Európai Unió, az Egyesült Államok és a Nato túl keveset tesz Ukrajna megsegítéséért, míg 11% szerint túl sokat.

Fotó: Unsplash/Artem Beliaikin

Amikor a Nyugat magára maradt

Amikor a „világ közvéleményéről” beszélünk, akkor általában kevesebb, mint három tucat államról esik szó.