Kedden véglegesítik Izrael és az Emírségek szabadkereskedelmi megállapodását

Izrael kedden Dubajban véglegesíti az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő szabadkereskedelmi megállapodását, amely az első alkalom, hogy ilyen széles körű gazdasági megállapodást kötött egy arab állammal – számolt be a Jerusalem Post. 

„Ez a látogatás stratégiai jelentőségű az Izrael Állam és az Egyesült Arab Emírségek közötti gazdasági kapcsolatok szempontjából, amelynek során aláírom a szabadkereskedelmi megállapodást, és számos gazdasági partnerséget fogok előmozdítani” – mondta Orna Barbivai gazdasági és ipari miniszter, aki a dokumentum aláírása miatt tartózkodik Dubajban.

„Együtt fogjuk felszámolni az akadályokat, és előmozdítjuk az átfogó kereskedelmet és az új technológiákat” – mondta.

„Ez egy szabad, teljes körű, első kereskedelmi megállapodás egy arab állammal, amelyre ilyen röviddel a diplomáciai kapcsolatok felvétele után kerül sor.”

A megállapodásra kevesebb mint két évvel azután került sor, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek az Ábrahám-megállapodás keretében teljes körű diplomáciai kapcsolatokat létesített. A megállapodások alapján Izrael normalizálta kapcsolatait Bahreinnel, Marokkóval és Szudánnal is.

Izraelnek korlátozott szabadkereskedelmi megállapodása van Jordániával is, de ez nem éri el azt a szintet, mint ez a dokumentum, amely inkább az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval kötött szabadkereskedelmi megállapodásokhoz hasonlít.

Ez a megállapodás az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti kereskedelem 96%-át fedi le, amely tavaly 885 millió dollárt tett ki.

Ez több mint kétszerese annak a 330 millió dolláros kereskedelemnek, amelyet Izrael Egyiptommal folytatott 2021-ben, annak ellenére, hogy a két országnak 1979 óta békemegállapodása van.

Fotó: Twitter/Isaac Herzog

Történelmi pillanat: Szaúd-Arábia izraeli vállalatokba fektet be

Trump veje, Jared Kushner új magántőkealapján keresztül.