New York Times: Dróncsapás volt a „baleset” az iráni katonai kutatóközpontban

Az iráni Parchin katonai kutatóközpontban történt „baleset” valójában dróntámadás volt – közölte pénteken a New York Times három, a támadásról tudó iráni és egy amerikai tisztviselőre hivatkozva. 

Egy iráni mérnök meghalt, egy másik alkalmazott pedig megsérült szerda este egy incidensben, a hivatalosan az iráni védelmi minisztériumhoz tartozó kutatóközpontban – írja a Jerusalem Post.

A támadást öngyilkos drónokkal hajtották végre – idézték az iráni forrásokat az amerikai újságban. A források nem voltak felhatalmazva arra, hogy nyilvánosan nyilatkozzanak.

Teherántól délkeletre található Parchinban több ipari és kutatási egység található. A nyugati hírszerző szolgálatok úgy vélik, hogy Irán több mint egy évtizeddel ezelőtt itt hajtott végre atombomba-robbantással kapcsolatos kísérleteket.

KIAN MELI on Twitter: „وضعیت عجیب #تهرانپارس @khov_lia pic.twitter.com/yXeNOQ7SlG / Twitter”

وضعیت عجیب #تهرانپارس @khov_lia pic.twitter.com/yXeNOQ7SlG

Ehsan Ghadbeigi gépészmérnök meghalt az incidensben. Szintén megsérült kollégáját kórházba szállították, hogy ellássák sérüléseit.

Az iráni média korábban „jól értesült forrásra” hivatkozva arról számolt be, hogy egy „ipari baleset” következtében egy ember meghalt, egy másik pedig megsérült egy Parchin környéki gyárban.

Nem ez az első robbanás, amely Parchin térségében történt. 2020 júniusában robbanásról számoltak be a térségből, amelyet iráni tisztviselők gázszivárgásra fogtak, bár későbbi jelentések szerint a robbanás valójában egy rakétagyártó komplexumban történt, a Parchintól északra fekvő Khojirban. Egy másik robbanásról is beszámoltak Parchinból 2014-ben.

Csütörtökön délután iráni jelentések szerint nagy tűz ütött ki egy műanyagfröccsöntő üzemben Teherán-Pársz környékén. A helyszínről jelentett videókon és fotókon nagy füstfelhő látszott, amelyet már messziről látni lehetett.

Borítókép: Google Earth Screenshot

A meggyilkolt iráni ezredes állt több izraeliek elleni terrortámadás mögött

Izraeli diplomaták meggyilkolása volt a feladata a Khodajarinak, míg utol nem érte a végzete.