Oroszország megtiltotta a beutazást számos amerikai zsidónak

Oroszország legújabb amerikai beutazási tilalmat elrendelő listáján számos zsidó között három chábád rabbi is szerepel, valószínűleg megtorlásként a Chábád évtizedek óta tartó erőfeszítéseiért, hogy visszaszerezze a szovjetek által a mozgalomtól elvett könyveket és műkincseket – írja a JTA.

A 963 amerikai nevét tartalmazó, szombaton közzétett listán, amelyről először az Axios számolt be, a Chábád ernyőszervezetének, az Agudas Chassidei Chábádnak három vezetője is szerepel:

  • Avraham Shemtov rabbi, az ernyőszervezet ügyvezető elnöke, a mozgalom washingtoni irodájának egyik alapítója;
  • Yehuda Krinsky rabbi, az ernyőszervezet titkára, aki a Chábád-Lubavics mozgalom oktatási és szociális ágát vezeti; és
  • Shlomo Cunin rabbi, a mozgalom nyugati parti vezetője, aki a szövegek visszaszolgáltatásának szorgalmazásában kiemelkedő szerepet játszik.

A Chabad Online szerint a férfiak valószínűleg azért kerültek fel a listára, mert a Chábád továbbra is kiállt amellett, hogy Oroszország szolgáltassa vissza a szövegeket.

A háború nehéz helyzetbe hozta a Chábád helyi oroszországi vezetőit, akik igyekeznek továbbra is szolgálni az ott élő több százezer zsidó felé.

Egy amerikai bíróság arra kötelezi Oroszországot, hogy adja vissza a Schneerson-gyűjteményt

Egy amerikai bíróság lépett fel Oroszország ellen, és több ezer könyv és vagyontárgy visszaadását követeli a Chábád-mozgalom számára, fellebbezésnek helye nincs.