2000 éves tanyát fedeztek fel Izraelben

A tanyát valószínűleg hirtelen hagyták el, valamilyen fenyegető veszély miatt – írja a zsido.com

Az ókorból származó leletek fényt vethetnek a Hasmóneus-kori Gálillal (Galilea) kapcsolatos kérdésekre.

A lelőhely a Gálil keleti részén található, a mai Horbat Aszad közelében. A jó állapotban megmaradt, 2100 éves, hellenisztikus-hasmóneus korból származó mezőgazdasági jellegű tanyán talált leletek arról tanúskodnak, hogy a helyszínt hirtelen, egyik napról a másikra hagyták el.

A feltárásra – melyet az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei végeznek – azt megelőzően került sor, hogy a Mekorot vízgazdálkodási társaság megkezdte volna projektjét, melynek keretében sótalanított vizet szállítanak majd a területen át a Kineret-tóba.

Az ásatások során több tucat, szövőszékhez tartozó súly került elő, valamint nagy, kerámiából készült tárolóedények és vasból készült mezőgazdasági eszközök, többek között csákányok és kaszák.

A megtalált pénzérmék a polgári időszámítás kezdete előtti második század második feléből származnak.

A feltárások költségeit részben a Mekorot állta annak érdekében, hogy ezt követően megindulhasson annak a 910 millió sékeles projektnek a kivitelezése, melynek során csatornát alakítanak ki sótalanított víz szállítására. A projekt célja az, hogy fenntartsák a Kineret kívánatos vízszintjét és folyamatos vízellátást biztosítsanak az izraeli családoknak és a mezőgazdaságnak, sőt, a környező államoknak is.

A cikk folytatása itt olvasható.

Második Szentély korabeli zsinagógát találtak Mária Magdolna szülőhelyén

A zsinagógát Magdalában tárták fel, egy kiemelkedő zsidó településen, amely Josephus Flavius történész és zsidó lázadóvezér fő bázisa is, és Mária Magdaléna születési helye is volt – írja a The Jerusalem Post.