Izrael elutasította az USA kérését, hogy Spike-rakétákat szállítsanak Ukrajnának

Izrael elutasította azt az amerikai kérést, hogy Berlin engedélyezze Ukrajnának a Németországban izraeli technológiával, izraeli licenc alapján gyártott páncéltörő rakéták szállítását Ukrajnának – közölte két amerikai és izraeli tisztségviselő – írja az Axios.

A fegyverszállítás kérdése az egyik utolsó politikai különbség az USA és Izrael között, amikor az ukrajnai háborúról van szó.

A Biden-kormányzat nyomására Izrael igazított politikáján Moszkvával szemben, és fokozatosan Ukrajna-barátabb álláspontra helyezkedett, az orosz invázió elejéhez képest.

De eddig nem szállított fejlett fegyvereket Ukrajnának.

Amir Eshel, az izraeli védelmi minisztérium főigazgatója két héttel ezelőtt Washingtonba látogatott, hogy a Pentagon tisztviselőivel tárgyaljon az USA és Izrael közötti biztonsági együttműködésről.

Colin Kahl, az Egyesült Államok védelmi politikai államtitkár-helyettese találkozott Eshellel, és ismertette a Biden-kormányzat erőfeszítéseit, hogy a világ országait rávegyék, hogy szállítsanak fegyvereket Ukrajnának.

Kahl megkérdezte Eshelt, hogy Izrael engedélyt adna-e Németországnak, hogy „Spike” páncéltörő rakétákat szállítson Ukrajnának – mondták a tisztviselők.

Az izraeliek harckocsi-gyilkos páncéltörő rakétája válthatja le a Javelineket?

Az izraeli SPIKE páncéltörő rakétacsalád a világ egyik legfejlettebb rendszere, amely képes megsemmisíteni az ellenséges páncélosokat, amely már az USA érdeklődését is felkeltette.

A rakétákat egy izraeli tulajdonú németországi gyárban gyártják. Az engedély szerint Izraelnek jóvá kell hagynia a rakéták harmadik félnek történő átadását.

Eshel elutasította a kérést, és közölte Kahlal, hogy Izrael csak nem halálos katonai felszereléseket szállít Ukrajnának

– mondták a tisztviselők.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint Izrael attól tart, hogy orosz katonákat fognak megölni izraeli gyártmányú fegyverekkel, ami ahhoz vezethet, hogy Oroszország árthat az izraeli biztonsági érdekeknek Szíriában.

Amikor Benny Ganz izraeli védelmi miniszter a múlt héten Washingtonban járt, a rakétaellátás nem került szóba a Lloyd Austin védelmi miniszterrel és Jake Sullivan fehér házi nemzetbiztonsági tanácsadóval folytatott megbeszélésein, izraeli tisztviselők szerint.

A tisztviselők szerint Ganz elmondta Austinnak és Sullivannek, hogy Izrael elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, és megkezdte nem halálos katonai felszerelések szállítását, miközben fenntartja biztonsági érdekeit a Közel-Keleten.

Azon a napon, amikor Ganz Washingtonba érkezett, Izrael 2000 sisakot és 500 védőmellényt tartalmazó szállítmányt küldött az ukrajnai sürgősségi és civil szervezetek számára.

A NATO-tagállamok bizonyos fegyverrendszereket nem szállítanak Ukrajnának

Az európai országok nem akarják, hogy a NATO konfrontációba keveredjen Oroszországgal.