Átadták Oroszországnak az ukrajnai zsidó örökségi helyszínek térképét

A térképet egy speciális helyszíni felmérés nyomán készítették el, amelyet a közelmúltban végeztek a folyamatos harcok fényében.

Az ukrajnai zsidó örökségi helyszíneket tartalmazó térképet adott át szerdán Anatolij Viktorovnak, Oroszország izraeli nagykövetének Yaakov Hagoel, a Cionista Világszervezet (WZO) elnöke.

Tekintettel az ukrajnai nemzeti zsidó örökségi helyszínek károsodásának nagy kockázatára,

Hagoel megosztotta az ukrajnai zsidó örökségi helyszínek térképét az orosz nagykövettel annak érdekében, hogy a helyszíneket minél kevesebb véletlen támadás érje.

Számos olyan egyedülálló nemzeti jelentőségű helyszín van a térképen, amelyek emlékhelyeket és a zsidó nép örökségét képezik. Ezek között találhatóak a holokauszt áldozatainak emlékhelyei és emlékművei, például Babij Jarban, Lvivben és Donyeckben is; zsidó temetők, zsinagógák és fontos zsidó rabbik sírjai.

Berágott a Knesszetre az orosz nagykövet

Faképnél hagyta a plénumot, miután egy képviselő az ukrajnai háborút „a nácik ellen harcoló nagyszüleink arculcsapásának” nevezte.

A helyszíni szemle során kiderült, hogy számos emlékhelyet már megrongáltak, és sok helyen fennáll a veszélye annak, hogy a harcok miatt akaratlanul is kárt tesznek bennük.

A találkozó végén Viktorov közölte, hogy a jelentést azonnal továbbítja Moszkvába.

„Az emberi életek megőrzése a legfőbb prioritásunk, ezért hajtunk végre egy példátlan akciót, hogy zsidókat mentsünk ki a háborús övezetekből, sőt Izraelbe hozzuk őket”

– mondta Hagoel.

„A zsidó nép fennmaradásáért és örökségéért dolgozó nemzeti szervezetként mindent meg kell tennünk, hogy megőrizzük ezeket a helyszíneket a jövő generációi számára, különösen a folyamatos harcok miatt a térségben kialakult veszélyek fényében”

– tette hozzá.

Golda Meirről és ukrán antiszemitákról neveznek el közterületeket Ukrajnában

A világ igazai mellett a kijevi születésű Golda Meir, egykori izraeli miniszterelnök is utcát kap, ám a listán szerepelnek a nácikkal szövetkező ukrán nacionalista vezetők is.