Berágott a Knesszetre az orosz nagykövet

A Knesszet egyik tagja az ukrajnai háborút „a nácik ellen harcoló nagyszüleink arculcsapásának” nevezte.

Oroszország izraeli nagykövete, Anatolij Viktorov elhagyta az izraeli parlament (Knesszet) plénumát, miután a képviselők a győzelem napi ünnepségek során bírálták Oroszországot az ukrajnai invázió miatt – jelentette az izraeli média kedden.

Az Oroszországot bíráló Knesszet-tagok egyike a Jiszráél Bejtenu frakció tagja, az ukrán származású Jevgenyij Szova volt – jelentette az izraeli 12-es csatorna. Szova a beszámolók szerint

az ukrajnai háborút „a nácik ellen harcoló nagyszüleink arculcsapásának” nevezte.

Miután a Knesszet több tagja is elkezdett beszélni a folyamatban lévő háborúról, a nagykövet állítólag elhagyta a plénumot.

Mindez nem sokkal azután történt, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy csak azért, mert Ukrajna vezetője zsidó, nem semmisíti meg Moszkva állítólagos célját, hogy „nácitlanítsa” az országot, amiért Vlagyimir Putyin elnök bocsánatot kért.

„Na és akkor mi van, ha Zelenszkij zsidó. Ez a tény nem negligálja az ukrajnai náci elemeket. Úgy vélem, Hitlernek is volt zsidó vére”

– mondta Lavrov, hozzátéve, hogy „a legrosszabb antiszemiták közül néhányan zsidók”.

Bennett irodája szerint Putyin nem sokkal a széles körben elítélt megjegyzések után beszélt Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel.

Bennett maga is elítélte a megjegyzéseket, a miniszterelnöki hivatal tweetje szerint: „

A legnagyobb szigorral szemlélem az orosz külügyminiszter kijelentését. Szavai valótlanok, és a szándékai is helytelenek”.

Putyin bocsánatot kért Bennettől Lavrov kijelentései miatt

Naftali Bennett miniszterelnök csütörtökön telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, közölte a Miniszterelnöki Hivatal.