Egy bátor határőr állította meg a texasi iskolai mészárlást

Az egyelőre meg nem nevezett rendőr több társával ment be az iskolába, tűzharcba keveredett majd lelőtte a gyilkost, és sebesülten, de saját lábán távozott az épületből.

A tömeggyilkosság a tanév utolsó hetén történt – írja a Daily Mail.

A 18 éves Salvador Ramos, aki egy kézifegyverrel és egy puskával a kezében, valamint golyóálló mellényt viselve vonult be texasi Robb általános iskolába, mielőtt tüzet nyitott a gyerekekkel teli osztálytermekre, és két tanárt valamint 19 gyermeket megölt.

Berlinda Irene Arreola, az egyik áldozat a 10 éves Amerie nagymamája elmondta, hogy Ramos azt mondta az osztálynak, hogy „meg fogtok halni”, mielőtt elkezdte a mészárlást – és lelőtte az unokáját, aki megpróbálta hívni a 911-et. Amerie a legjobb barátnője mellett ült” – mondta Berlinda a Daily Beastnek.

Satmar Headquarters on Twitter: „The #Satmar Community expresses its grief and is horrified by the horrific news of a mass shooting at Robb Elementary School in #Uvalde #Texas this senseless violence against innocent children must stop!Our sincere #condolences and #prayers for the victims and their families. pic.twitter.com/1heMZoYf1D / Twitter”

The #Satmar Community expresses its grief and is horrified by the horrific news of a mass shooting at Robb Elementary School in #Uvalde #Texas this senseless violence against innocent children must stop!Our sincere #condolences and #prayers for the victims and their families. pic.twitter.com/1heMZoYf1D

A támadásban két kisfiú – a 10 éves Xavier Lopez és a 9 éves Uziyah Garcia -, valamint három lány – a 10 éves Makenna Elrod, a szintén 10 éves Eliahana Torres és Ellie, akinek életkora és vezetékneve nem volt azonnal ismert – is meghalt.

A 44 éves Eva Mireles és Irma Garcia, egy négygyermekes anya volt a két tanárnő, akiket lelőttek. A többi áldozat azonosítása folyamatban van. Irma Garciáról unokaöccse azt írta, hogy a tanárnő megpróbálta megvédeni a gyerekeket, mielőtt lelőtték.

Dr. Jaclyn Schildkraut on Twitter: „Yesterday, #RobbElementary teachers Eva Mireles and Irma Garcia made the ultimate sacrifice while trying to save their students. They laid down their lives to protect their little ones. Teachers should not have to die in their classrooms. Say their names. #Uvalde #EndGunViolence pic.twitter.com/LkC29n6nIk / Twitter”

Yesterday, #RobbElementary teachers Eva Mireles and Irma Garcia made the ultimate sacrifice while trying to save their students. They laid down their lives to protect their little ones. Teachers should not have to die in their classrooms. Say their names. #Uvalde #EndGunViolence pic.twitter.com/LkC29n6nIk

Ramost végül a határőrség egyik rendőre állította meg, aki azonnal berohant az iskolába, amikor értesült a fegyveres támadásról.

A két fél lövést váltott egymással, Ramos pedig meghalt. A rendőr megsebesült – mondta egy helyi tisztviselő -, de ki tudott sétálni az iskolából.

Néhány órával a gyilkosságok előtt Ramos az Instagramon üzent egy ismerősének, hogy van egy „kis titka”, amit meg akar osztani vele, miután korábban megjelölte őt egy fotón, amelyen két fegyvert ábrázolt, amelyeket a 18. születésnapjára vásárolt magának. A TikTok-profilján egy rövid életrajz is szerepelt, amely úgy szólt: „Félhetnek [tőlem] a gyerekek.”

Update: Újabb részletek derültek ki a határőrről, aki lelőtte a támadót – számolt be a Daily Wire.

A határőrség ügynöke, akinek tulajdonítják annak a 18 éves latin-amerikai férfinak a megölését, aki kedden 19 gyermeket gyilkolt meg egy texasi általános iskolában, egy katonai különleges műveleti kiképzést alkalmazó elit egység tagja volt.

Az ügynök a BORTAC, azaz a „Border Patrol Tactical Unit” (határőrség taktikai egysége) tagja, egy mindössze néhány száz ügynökből álló kis egység, amelyre veszélyes küldetések végrehajtásában támaszkodnak, többek között embercsempészek üldözése és rejtekhelyek lerohanása során.

A Wall Street Journal beszámolója szerint körülbelül 150 határőrségi ügynök állomásozik Uvalde-ban, ahol a Robb Általános Iskola található.

Amikor a helyi rendőrség tegnap felhívást küldött a lövöldözésről, a határőrség ügynökei az elsők között voltak, akik a rendfenntartó erők részéről reagáltak.

A jelentés szerint 80 határőrségi ügynök reagált a lövöldözésre, és a BORTAC ügynökök általában magukkal viszik a taktikai felszerelésüket.

„Kezdetben a Bortac-ügynökök nem tudtak bejutni az osztályterembe, mert ott egy acélajtó és egy salakbetonszerkezet van” – áll a jelentésben. „Eközben a fegyveres … az ajtón és a falakon keresztül lőtt rájuk”.

„A Bortac ügynökei az iskola igazgatójától kaptak egy főkulcsot, amellyel bejutottak a terembe” – tette hozzá a jelentés. „Az egyik Bortac-ügynök pajzsát belépéskor lövedékek találták el, egy másik ügynök pedig repeszektől megsebesült. Egy harmadik megölte a gyanúsítottat”.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter azt mondta, hogy az ügynökök „habozás nélkül” cselekedtek, amikor „a lövöldöző és a diákok közé álltak, hogy véget vessenek a vérontásnak és orvosi segítséget nyújtsanak”.

„Hősiességükkel tegnap életeket mentettek” – tette hozzá Mayorkas.

Texasi iskolai lövöldözés: 19 gyereket és 2 tanárt öltek meg

Az áldozatok 10 év alatti diákok. A gyilkost a 18 éves Salvador Ramost egy helyszínre siető határőr ölte meg.