A CNN azt állítja, hogy az IDF szándékosan vette célba az Al-Jazeera riporterét

A csatorna szerint a lőfegyver-szakértők úgy vélik, hogy a bizonyítékok Shireen Abu Aqlah  ellen irányuló irányított lövésekről tanúskodnak; az AP vizsgálata szerint is az IDF lövései ölték meg, de bizonytalanságot állapítottak meg.

A CNN kedden közölte, hogy saját vizsgálatot végzett az Al Jazeera újságírójának, Shireen Abu Aqlah-nak a május 11-én Dzsenínben bekövetkezett halálával kapcsolatban, és azt mondta, hogy az eredmények arra utalnak, hogy az izraeli erők szándékosan célba vették őt – írja a Times of Israel.

Az IDF szerint az állítás „teljesen megalapozatlan”.

Abu Aklah-ket akkor lőtték le, miközben a katonák és palesztin fegyveresek közötti összecsapásokról tudósított egy IDF-művelet során a városban.

Az Izraeli Védelmi Erők nem zárta ki, hogy Abu Aklah véletlenül halt meg izraeli tűzben, de szerintük a palesztin fegyveresek is hibásak lehetnek.

Azt mondták, hogy nem tudnak döntést hozni, amíg a palesztinok nem hajlandók átadni az őt megölő golyót törvényszéki vizsgálatra.

A CNN cikk ezzel a címmel jelent meg: „‘Közvetlenül az újságírókra lőttek’: Abu Aklah-t az izraeli erők célzott támadásában ölték meg”, a csatorna közölte, hogy szakértőkkel egyeztetett az állítás alátámasztására.

Először az újságírónő megölésének pillanatáról készült videófelvétel hanganyagát felhasználva a csatorna azt mondta, hogy igazságügyi hangszakértők megállapították, hogy a lövések körülbelül 200 méterről érkeztek – ez az állítólagos távolság Abu Aklah és a közelben tartózkodó IDF-erők között a lövés idején.

Másodszor Chris Cobb-Smith biztonsági tanácsadót és a brit hadsereg veteránját idézték, akit a csatorna lőfegyver-szakértőként azonosított. Cobb-Smith megnézte a fán hagyott lövésnyomokról készült fényképeket, amelyek pontosan ott készültek, ahol Abu Aklah-t eltalálták, és azt mondta, hogy ezek inkább irányított, célzott lövésekre utalnak, mint eltévedt lövésekre.

„A találatnyomok száma azon a fán, ahol Shireen állt, azt bizonyítja, hogy ez nem véletlenszerű lövés volt, hanem célzottan lőttek rá” – mondta, miközben megjegyezte, hogy a tűzváltások során a palesztinok tüzének bizonyítékai „véletlenszerű szórást” mutatnak.

És hozzátette, hogy 200 méteres távolságból „kizárt”, hogy a véletlenszerű tűz ilyen szoros nyomokat hagyjon.

„A fán lévő csapásnyomokból úgy tűnik, hogy a lövések, amelyek közül az egyik eltalálta Shireent, az IDF-csapatok irányából, az utca felől érkeztek. A lövedékek viszonylag szoros csoportosítása arra utal, hogy Shireen szándékosan célzott lövésekkel volt megcélozva, és nem véletlenszerű vagy véletlenszerű tűz áldozata lett”.

Az Izraeli Védelmi Erők azt állították, hogy minden halálos izraeli tűz véletlenszerű lett volna.

Egy meg nem nevezett magas rangú izraeli biztonsági tisztviselő a CNN-nek nyilatkozott: „Az IDF semmiképpen sem célozna meg soha egy civilt, különösen nem a sajtó munkatársát”.

Az IDF később, kedden a CNN jelentéséhez fűzött közleményében azt mondta, hogy az incidens óta alaposan kivizsgálta az esetet, és hogy az időközi megállapításai alapján nem sikerült véglegesen meghatározni a halálos lövés eredetét; megismételte, hogy a lövedék vizsgálata valószínűleg lehetővé tenné a biztos megállapítást, de a Palesztin Hatóság megtagadta a lövedék rendelkezésre bocsátását. „Az az állítás, hogy a lövés [Abu Aklehre] irányult, teljesen megalapozatlan” – közölte a testület.

Közben, majdnem két héttel a veterán palesztin-amerikai riporter halála után az Associated Press kedden közölte, hogy az általa végzett rekonstrukció alátámasztja mind a palesztin hatóságok, mind Abu Aklah kollégái állításait, miszerint a golyó, amely megölte őt, izraeli fegyverből származik.

Nem vádolta azonban Izraelt azzal, hogy szándékosan célba vette őt. Hangsúlyozta azt is, hogy megállapításai bizonytalanok.

Lior Nadivi, az izraeli rendőrség korábbi helyszínelője és lőfegyver-vizsgálója szerint az Abu Aklah-t megölő golyó bizonyítékok tárházát rejtheti magában.

A deformáció arra utalhat, hogy gellert kapott. A jelek megmutatnák a fegyver típusát, és a mikroszkopikus jelek alapján a lövedéket egy adott lőfegyverhez lehetne rendelni. Azt mondta, hogy „nem lehet” úgy manipulálni egy golyót, hogy ne hagyjon rajta nyilvánvaló nyomokat.

Nadivi szerint azonban az is fontos, hogy teljes képet kapjunk a történtekről.

„El kell helyezni az összes embert, aki az újságíró általános irányába lőtt, majd megpróbálni elemezni, hogy mi történt az egyes golyókkal” – mondta. „Rengeteg információra van szükség, és jelenleg semmink sincs”.

Végül lehetetlennek bizonyulhat, hogy pontosan megtudja a nyilvánosság, hogy mi történt; valószínűleg egyik fél sem fogadja el a másik által levont következtetéseket.

Fotó: MTI/AP/al-Dzsazíra

Mahmúd Abbász elutasítja a közös vizsgálatot az újságírónő halála ügyében

Egy biztonsági forrás reggel azt nyilatkozta, hogy nem véletlen, hogy a palesztinok nem hajlandók közösen kivizsgálni az Al-Jazeera riporterének halálát.