Mahmúd Abbász elutasítja a közös vizsgálatot az újságírónő halála ügyében

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke határozottan elutasította az Al-Jazeera tudósítója, Shireen Abu Aqlah halála ügyében indított közös nyomozás lehetőségét – írja az Ujkelet.live

,,A teljes felelősség Izraelt terheli” – nyilatkozta Abbász a temetési szertartáson a Palesztin Hatóság főhadiszállásán (Muqata) Ramallahban. ,,Megtagadjuk a közös nyomozást az izraeli hatóságokkal, ők követték el a bűncselekményt, és nem bízunk bennük.”

A temetési szertartásra a Muqatában kerül sor, a temetésre pedig Kelet-Jeruzsálemben.

Abbász továbbá ígéretet tett, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elé viszi az ügyet.

Hága már vizsgálja az izraeli erők és palesztin terrorcsoportok állítólagos visszaéléseit Júdea és Szamáriában illetve a Gázai övezetben. J

eruzsálem szerint a Bíróságnak nincs joghatósága ezeken a területeken, mivel a palesztinoknak nincs államuk. Izrael nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, és elfogultsággal vádolja a testületet.

Egy biztonsági forrás reggel azt nyilatkozta, hogy nem véletlen, hogy a palesztinok nem hajlandók közösen kivizsgálni az Al-Jazeera riporterének halálát.

A biztonsági forrás a Quds hálózat egyik riportjából adódó furcsaságokra hivatkozott, amely Izraelt az újságíró meggyilkolásával próbálja megvádolni, és az abban bemutatott, a palesztin elméletet alátámasztani kívánó részleteket.

A videón a Quds riportere látható, aki tegnap ellátogatott arra a helyre, ahol Abu Aqlah-t megölték. A riporter azt állítja, hogy homlokon lőtték, ahol a sisak nem takarta.

A forrás szerint azonban a riporter a sérülés után arccal a földön fekszik, sisakja pedig még mindig a fején van. Ahhoz, hogy a riporter homlokára lehessen tüzelni a teste elhelyezkedése alapján, a lövöldözésnek pontosan az ellenkező irányból kellett történnie, mint ahol a riporter azt állította, hogy izraeli erők voltak, és ahogy a B’Tselem és az al-Dzsazíra is bemutatta.

Izrael elleni terrortámadásokra lehet majd ürügy a lelőtt újságíró

Az Al Jazeera riporterének halála tragédia, az elkövetőknek vállalni kell a felelősséget. Ám azt hogy ki az elkövető, vizsgálattal kell bebizonyítani.