A brit belügyminiszter antiszemitának nevezte a BDS-t, és kiállt Izrael mellett

Priti Patel egy londoni konzervatív Izrael–barát fórumon közölte, jogszabályt készítenek elő arra, hogy brit állami szervek ne vehessenek részt a zsidó állam bojkottjában – számolt be róla a TEV.

A BDS-mozgalom rasszista és antiszemita – jelentette ki Priti Patel brit belügyminiszter a Conservative Friends of Israel (CFI) londoni rendezvényén. “A zsidó közösséget kollektíven felelőssé tenni azért, ami a Közel-Keleten történik, az én definícióm szerint rasszista” – mondta a tory politikusnő.

Patel a CFI függetlenség napi rendezvényén beszélt, amelyen 50 parlamenti képviselő és Tzipi Hotovely, Izrael londoni nagykövete vett részt. Találkozott izraeli kollégájával, Ayelet Shakeddel is (képünkön).

A belügyminiszter beszámolt arról is, hogy pártja olyan törvényjavaslatot kíván előterjeszteni, amely megakadályozná, hogy brit közintézmények részt vegyenek a BDS-hez hasonló bojkott–tevékenységekben.

A Bojkott, elszakadás, szankciók (BDS) egy nemzetközi, főleg iszlamisták és radikális baloldaliak által dominált civil hálózat, amely nemcsak gazdaságilag, politikailag és az akadémiai szférában lehetetlenítené el Izraelt, de alapjaiban kérdőjelezi meg a zsidó állam létjogosultságát (a mozgalom hátteréről, zsidóellenességéről a Discover the Networks dokumentációja nyújt átfogó képet). A német parlament 2019 májusában határozatban minősítette antiszemitának a BDS-t.

“Minden, amit a BDS-mozgalom körül láttunk, rasszista”

– mondta a brit politikusnő, beleértve az antiszemita toposzokat, a karikatúrákat, a kántálásokat, a zászlólengetést.

Betiltanák a BDS-t Nagy-Britanniában

„Ma nincs olyan politikai párt az Egyesült Királyságban, amely támogatná a BDS-t, és ez egyre inkább egy marginális mozgalommá válik.”

Patel arról is beszélt, hogy fiatalabb korában nem emlékezett arra, hogy az antiszemitizmus jellemzője lett volna a brit életnek, de ez megváltozott.

“A parlamentben eltöltött 12 évem alatt teljesen megdöbbentő, hogy az antiszemitizmus egyre csak növekszik. Beszivárgott a politikánkba, a politikai párbeszédbe és a diskurzusokba. Ez teljesen elfogadhatatlan.

Az antiszemitizmus számomra rasszizmus, ezért állunk ki és szólalunk fel egységesen ellene.”

Patel megerősítette Nagy-Britannia terrorizmus elleni álláspontját is, emlékeztetve azon döntésre, hogy betiltották a Hamász úgynevezett katonai és politikai szárnyát is.

“Ez erkölcsi kötelességünk volt, mert a Hamász gyakorolja, támogatja és bátorítja a terroriszmust, és mi soha nem tolerálhatjuk a szélsőségességet”.

Az ugandai–indiai családból származó brit belügyminiszter beszélt az Izraelhez és a zsidó néphez való mély kötődéséről, valamint a közös értékekről, köztük a szabadságba és a demokráciába vetett hitről. Izraelnek és Nagy-Britanniának

“virágzó közös jövője van az elkövetkező évszázadokra, amely magában foglalja a biztonságot, a kereskedelmet és ami a legfontosabb, a barátság kötelékét”

– mondta Priti Patel.

A zsidóság nagy barátja volt a meggyilkolt brit konzervatív képviselő

Sir David Amess az 1980-as évek végétől hosszú ideig kampányolt azért is, hogy Raoul Wallenberg néhai svéd diplomatának szobrot emeljenek Londonban.