Betiltanák a BDS-t Nagy-Britanniában

„Ma nincs olyan politikai párt az Egyesült Királyságban, amely támogatná a BDS-t, és ez egyre inkább peremtevékenységgé válik” – mondta Robert Jenrick parlamenti képviselő a Leadership Dialogue Institute online konferenciáján — az Israel Hayom értesülése szerint.

Hamarosan a brit parlament elé kerül egy törvényjavaslat, amely betiltaná a bojkott, a tőkekivonás és a szankciók mozgalmát Nagy-Britanniában

– közölte Robert Jenrick parlamenti képviselő kedden.

A Boris Johnson miniszterelnök konzervatív pártjának tagja és volt lakásügyi államtitkár a Leadership Dialogue Institute (LDI) 2021 online konferenciáján nyilatkozott.

Az LDI egy „magán diplomáciai csatorna, amely elősegíti a szorosabb kulturális kapcsolatokat Ausztrália, az Egyesült Királyság és Izrael között”.

A „Miért gyűlölik olyan sokan a zsidókat?” című beszélgetés során. Jenrick azt mondta:

„Azt hiszem, hogy itt a BDS-t támadjuk. Ma nincs olyan politikai párt az Egyesült Királyságban, amely támogatná a BDS-t, és ez egyre inkább egy marginális mozgalommá válik. Amit mi akarunk, az az, hogy itt törvényt fogadjunk el, és eléggé biztos vagyok benne, hogy ez a jövő év tavaszán bekerül a törvényhozási programba.”

A hivatalos honlapján a BDS mozgalom, amelynek székhelye a ciszjordániai Ramallahban van, azt írja, hogy célja, hogy „gazdasági eszközökkel nyomást gyakoroljon Izraelre, hogy betartsa a nemzetközi jogot”.

Számos ország és amerikai állam betiltotta a BDS-mozgalmat, és úgy döntött, hogy megválnak az ezt a gyakorlatot folytató vállalatoktól.

„Kérdés, hogy mennyire lehet széleskörű ez a törvény, nyilvánvalóan azt szeretném, ha a lehető legszélesebb körű lenne, hogy szinte semmilyen lehetőség ne legyen a BDS folytatására”

– mondta Jenrick.

2019-ben a Konzervatív Párt egyik tisztségviselője, Eric Pickles egy jeruzsálemi konferencián elmondta, hogy az új törvény megtiltaná az állami ügynökségeknek, hogy azokkal dolgozzanak együtt, akik bármilyen módon bojkottálják Izraelt.

Betiltja a BDS mozgalom és a politikai iszlám nyílt támogatását Graz

A javaslatot, mely szerint a város nem támogathat BDS mozgalmat illetve a politikai iszlámot hirdető rendezvényeket, Graz képviselőtestületének nagy többsége elfogadta.