Betiltja a BDS mozgalom és a politikai iszlám nyílt támogatását Graz

A javaslatot, mely szerint a város nem támogathat BDS mozgalmat illetve a politikai iszlámot hirdető rendezvényeket, Graz képviselőtestületének nagy többsége elfogadta- írja a Jerusalem Post.

A most elfogadott rendelet arról is határoz, hogy a város közigazgatásához tartozó közösségi helyeket az említett szervezeteket és politikai célokat promotáló rendezvényekre tilos bérbe adni, mivel ezek a szervezetek és mozgalmak antiszemita retorikát használnak és kétségbe vonják Izrael állam létezéshez való jogát.

A rendeletet  szinte minden párt képviselője támogatta, köztük a konzervatívok, a zöldek és a szociáldemokraták is. Egyedül a városi tanácsban helyet foglaló kommunista frakció nem támogatta a BDS elleni lépést.

Graz döntése azért is fontos, mert ez Ausztria második legnagyobb városa, Stájerország fővárosa, melynek lakossága eléri a 300.000 főt. Elie Rosen, a grazi zsidó közösség vezetője üdvözölte a városi tanács döntését, melyet a polgármester Siegfried Nagl is támogatott.

Anti BDS poster

Mint azt a törvény megfogalmazza, “Graz elítéli az antiszemitizmusnak és anticionizmusnak minden formáját.”

Korábban az ország fővárosa, Bécs városi képviselőtestülete is a BDS-el szembeni határozatot fogadott el, a mozgalmat antiszemitának titulálva és megtiltotta, hogy a szervezet rendezvényeket hirdethessen a városban.

“Reméljük a szavakat hamarosan tettek is követik és a korábbi ígéreteknek megfelelően parlamenti szinten is hasonló határozat születik majd” -fogalmazott közleményében az Osztrák Zsidó Diákok Szövetsége.

Arra a kérdésre, hogy vajon a majd megalakuló új osztrák parlament a német Bundestaghoz hasonlóan antiszemita szervezetnek fogja e titulálni a BDS mozgalmat, Sibylle Hamann, a Zöld-párt vezetője azt válaszolta, hogy a BDS mozgalom izraeli árukkal szembeni bojkottja kísértetiesen emlékeztet a nácik által használt “Ne vásárolj zsidóktól!” szlogenjére.