Törökország izraeli gázt szállítana Európának?

Az izraeli sajtó szerint Erdogan az évek óta fennálló diplomáciai mosolyszünet ellenére is készen állna az energiaügyi együttműködésre.

A The Times of Israel cikke szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök nemrég hangot adott nyitottságára, hogy hazája együttműködjön Izraellel bizonyos energiaügyi projektekben – kilátásba helyezve az izraeli gáz Törökországon keresztül történő szállítását Európába (tekintettel az orosz-ukrajnai háború okozta ellátási akadályokra).

Ankara energiaimportja tekintetében nagymértékben függ Oroszországtól, tavaly gázszükségletének 45 százalékát orosz források fedezték, így érthető, hogy az ellátás diverzifikálása iránt érdeklődik, szorosan figyelemmel kísérve Izrael fejlődő erőforrásait.

Egyúttal a lap leszögezi: Izraelben a terv erős szkepticizmussal néz szembe a múltbeli diplomáciai feszültségek miatt. Továbbá a logisztikai nehézségek és magas költségek miatt egyelőre álomszerűnek tűnik a szakértők szemében.

Egyes sajtóértesülések szerint az izraeli mezőkről Törökország felé tartó vezeték kiépítése 1,5 milliárd dollárba kerülhet.

Gabi Mitchell, az izraeli Mitvim Intézet elemzője szerint az energiaszektorban kiemelkedő szerepe van a bizalomnak, miközben Erdoganra Izraelben kevésbé tekintenek megbízható partnerként. Bár 2016-ban már előkerült a két ország között egy gázvezeték kiépítésének terve, a török elnök palesztin- és Hamász-barát megnyilvánulásai folyamatosan befagyasztva tartották a diplomáciai kapcsolatokat.

Nem mellesleg többen úgy vélik, hogy Izraelnek nem érdeke egy ilyen projekt, mert ez rontaná a kapcsolatokat Ciprussal, Görögországgal és az Európai Unióval is.

Fotó: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Izrael már idén nyáron megállapodhat az EU-val a földgáz szállításról

„Ha nem merülnek fel váratlan akadályok, Izrael már ezen a télen gázt adhat el Európának. Ez drámai fordulatot jelent az Izrael-EU kapcsolatokban” – mondta egy izraeli tisztviselő.