Orosz területre vihették az Azov-alakulat katonáit

Az ukrán katonákat állítólag a Rosztovhoz közeli Azovi-tengeren fekvő Taganrogban lévő előzetes letartóztatási létesítménybe küldték – írja a Telegraph. 

Oroszország 89 sebesült katonát, akik az ostromlott Mariupoli acélműben adták meg magukat, egy táborba vitt, amíg „náci kapcsolataikat” vizsgálják – jelentette az orosz állami média.

A katonákat a délnyugat-oroszországi Taganrogba szállították az egyik orosz hírportál szerint. Korábban úgy gondolták, hogy az elfogott ukrán katonákat Ukrajna oroszok által ellenőrzött részein tartják fogva, megnyitva az utat a fogolycsere előtt.

A 161.ru weboldal egy meg nem nevezett forrást idézve, aki a délnyugati Rosztov régió „hatalmi struktúrájához” tartozónak írta le őket, „fontos objektumnak” nevezte őket.

A Rosztovhoz közeli Azovi-tenger mellett található taganrogi tábor a feltételezések szerint előzetes letartóztatási központ.

Emberi jogi csoportok szerint ukrán menekültek ezreit szórták szét Oroszország-szerte akaratuk ellenére.

A 161.ru honlap is idézte rosztovi forrását, amely szerint „a Taganrogba szállított ukránok egy részén SS-hadosztályok jelvényeit találták”.

A Kreml azt a vonalat népszerűsíti, hogy a háború február 24-i kezdete óta a mariupoli acélműveket védő Azov zászlóalj szoros kapcsolatban áll a nácikkal, ami az ukrajnai invázió megindításának egyik fő indoklása.

Sem a Kreml, sem a Rosztovi terület tisztviselői nem kommentálták hivatalosan azokat az állításokat, amelyek szerint ukrán katonákat küldtek a taganrogi táborba.

Egyes orosz tisztviselők azt is követelték, hogy a héten megadó mariupoli katonákat halálbüntetéssel sújtsák.

A mariupoli acélgyár ostroma a háború egyik középpontjává vált.

Különböző források szerint annak ellenére, hogy a sebesült foglyok megadták magukat, még mindig legalább 1000 ukrán katona állomásozik az alagutak hálójában, akik megfogadták, hogy a végsőkig harcolnak.

Fotó: Ukrán katonát kutat át egy orosz katona Mariupolban. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Az Azovsztal ukrán parancsnokai még mindig nem adták meg magukat

A több száz, magát megadó harcos között nincs egyetlen legmagasabb szintű parancsnok sem.