Emberről-emberre terjedő majomhímlő terjed Európában és Amerikában

A majomhimlő megbetegedéseket megerősítettek az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Svédországban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Belgiumban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában – írja a Politico. 

A majomhimlő általában Afrikában terjed, és a tengerentúlon észlelt utazásokhoz köthető egyedi esetek alkalmanként előfordulnak.

Az EU járványvédelmi ügynöksége szerint azonban a közelmúltban Európában előfordult esetek a jelek szerint most először terjedtek el emberről emberre, anélkül, hogy közvetlen kapcsolat lett volna Afrikával. Ráadásul számos ország egészségügyi hatóságai megjegyezték, hogy a terjedés a jelek szerint a meleg vagy biszexuális férfiak körében koncentrálódik.

Mi az a majomhimlő?

A majomhimlő a bárányhimlővel azonos családba tartozó vírus által okozott betegség.

A majomhimlő tünetei jellemzően lázzal, izomfájdalommal, duzzadt nyirokcsomókkal és fejfájással kezdődnek. Jellemzően a láz kezdete után egy-három napon belül egy jellegzetes, dudoros kiütés kezd kialakulni – gyakran az arcon kezdődik -, és terjed, beleértve a kezeket és a lábakat is.

A majomhimlő azonban kevésbé halálos, mint a bárányhimlő. A nyugat-afrikai típus, amelyet a tudósok Európában kimutattak, halálozási aránya alig kevesebb mint 4 százalék. Eddig nem jelentettek halálesetet a közelmúltban kitört európai járványban, de a majomhimlő napokra ágyhoz kötheti a betegeket. A betegség általában két-négy hétig tart.

Hol vannak az esetek?

Ebben a legutóbbi járványban az Egyesült Királyság volt az első ország, ahol május 6-án észlelték a majomhimlő esetét. Azóta összesen kilenc embernél találták meg a betegséget az országban.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Hivatala szerint ezek az esetek többnyire meleg vagy biszexuális férfiak körében fordultak elő.

A vírust Európában máshol is megtalálták. Portugália 14 majomhimlős esetet jelentett, Spanyolország pedig 30 esetet erősített meg. Eközben Olaszországban három, Belgiumban két, Svédországban pedig egy megerősített esetet regisztráltak eddig.

A kanadai közegészségügyi hivatal két esetet erősített meg az országban. Az Egyesült Államokból is jelentettek egy esetet, a férfi nemrég Kanadába utazott, míg más lehetséges eseteket is figyelemmel kísérnek. Míg Ausztrália egy megerősített és egy gyanús esetről számolt be.

Mit mondanak a szakértők?

Marion Koopmans virológus aggodalmát az adja, hogy a majomhimlős eseteket több különböző országban észlelték, tekintettel arra, hogy a majomhimlő általában nem túl fertőző. Koopmans, az Erasmus MC virológiai tanszékének vezetője csütörtökön tweetelt, hogy a járvány „kezd aggasztóvá válni”.

Azt mondta, hogy a múltban az alkalmanként behozott esetek általában nem terjedtek tovább. „Ebben a helyzetben új eseteket észleltek különböző országokban” – mondta. „Ez nagyon szokatlan”.

Koopmans szerint elképzelhető, hogy a majomhimlő fertőzőképesebbé vált, és „sürgős szükség van” további információkra.

Michael Head, a Southamptoni Egyetem globális egészségüggyel foglalkozó tudományos főmunkatársa elmondta:

„Lehet, hogy a pandémiát követő környezetben nagyobb figyelmet kellene fordítanunk a Lassa, a majomhimlő, az Ebola és más ritka, de súlyos kórokozók helyi és globális következményeinek megértésére” – mondta.

Az ECDC arra kéri a közegészségügyi csoportokat, hogy hívják fel a figyelmet a majomhimlőre a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő, több szexuális partnerrel rendelkező vagy alkalmi szexet folytató férfiak között.

Azokban az országokban, ahol rendelkezésre áll himlő elleni vakcina, az ECDC a kockázat-haszon mérlegelés után javasolja a nagy kockázatú közeli kapcsolatok beoltásának megfontolását.

50 millió ember fog éhezni, ha nem jut el hozzá az ukrán gabona

A G7-ek felszólították Moszkvát, hogy oldja fel az ukrajnai gabonaexport blokádját.