Tel-Aviv elleni támadásra készül fel az IDF

Az IDF szerint a hadsereg sokat tanult a tavaly májusi zavargásokból, és a gyakorlatban arra összpontosít, hogy hatékony választ adjon a több lakott területet ért, tömeges áldozatokat és jelentős pusztítást okozó támadásokra – írja a Ynetnews. 

Az IDF csütörtökön befejezte egy nagyszabású gyakorlat második hetét, amelynek célja, hogy felkészítse erőit egy olyan nagyszabású háború esetére, amely polgári területeken okozott károkkal és széles körű zavargásokkal járhat.

Tel-Avivban a hadsereg szimulálta a jelentős pusztításokra adott válaszlépéseiket, amelyek a nagyvárosokban intenzív rakétatűz eredményeként keletkezhetnek.

A hadsereg célja az volt, hogy szélsőséges forgatókönyvekre gyakoroljon.

„A cél az volt, hogy olyan komplex forgatókönyveket gyakoroljunk, amelyek a jövőben előfordulhatnak” – mondta csütörtökön késő este a Belföldi Parancsnokság egyik magas rangú tisztje.

„A következő katonai konfliktusban gyakoribb és intenzívebb rakétatüzet tapasztalhatunk, különösen a Hezbollah részéről, és a tavaly májusi zavargások után az egész országban több faji indíttatású zavargás is előfordulhat”

– mondta a tiszt. „Ezért gyakorolnunk kell a civilek evakuálását a tűz alatt álló veszélyzónákból, és fel kell készülnünk minden forgatókönyvre”.

Az IDF közölte, hogy a hadsereg 42 városban és településen, valamint ipari területeken gyakorolt országszerte, a gyakorlat részeként nem kevesebb mint 61 településen aktiválva a szirénákat.

Egy másik magas rangú tisztviselő elmondta, hogy a gyakorlat során a hadsereg azt gyakorolta, hogy speciális szoftverek segítségével képes online kapcsolatot teremteni a helyi hatóságokkal, a minisztériumokkal és a rendőrséggel.

„Ha a főbb utakat zavargók zárják el, olyan külön erőket készítünk fel, amelyek képesek kezelni a problémát és biztosítani a forgalom biztonságos folytatását” – mondta.

Az IDF azt is közölte, hogy a belügyi parancsnoksága kiképzést kapott a tömeges áldozatokkal járó események és a rakétatűz által okozott nagyobb pusztítások kezelésére.

Fotó:EPA/ALAA BADARNEH

Kilépett a koalícióból, de nem támogatja az új választások kiírását

Kisebbségbe került a kormánykoalíció Izraelben, ám egyelőre nem borítékolható hogy mi fog történni. A következő hetek sorsdöntők lehetnek a Bennett-Lapid kormány számára.