Orbán Viktor beszédével kezdődik a konzervatív-konferencia Budapesten

Ma és holnap tartja kétnapos tanácskozását Budapesten a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC), melyet az Alapjogokért Központ és az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) rendez. A CPAC konferenciának közel félévszázados hagyománya van az Egyesült Államokban, és mára a legnépszerűbb, több tízezer konzervatívot megmozgató eseményévé nőtte ki magát.

A budapesti Bálna-rendezvényközpontban megvalósuló tanácskozáson számos nemzetközi politikus és jobboldali véleményvezér is felszólal majd, így Rick Santorum volt amerikai szenátor, elnökjelölt, Nigel Farage brit politikus, Candace Owens, amerikai jobboldali újságíró és Vaclav Klaus volt cseh köztársasági elnök is.

A kétnapos találkozón, melyet a szervezők a „konzervatív politikai dzsemborinak” jellemeznek, több hazai politikus és közéleti szereplő is felszólal, így Varga Judit, igazságügyi miniszter, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai tanácsadója és Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter is.

A gyűlés egyházi vezetők, köztük Köves Slomó, az EMIH vezető rabbijának áldásával veszi kezdetét, melyet Tucker Carlson amerikai újságíró videós köszöntője és Orbán Viktor miniszterelnök megnyitója követ.

A szervezők megemlítik, hogy 1974-es születése óta a CPAC a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényévé vált.

Trumpot meghívták Budapestre — de vajon eljön-e?

A látogatás lenne Trump első ismert, az Egyesült Államokon kívüli utazása azóta, hogy elvesztette a 2020-as választásokat.