Orbán a CPAC-en: A csata mindenkiből kihozza a legjobbat

A ma és holnap Budapesten rendezik a Conservative Political Action Conference (CPAC) elnevezésű konferenciát az Alapjogokért Központ szervezésében, melyet Orbán Viktor beszéde nyitott meg. A miniszterelnök 12 pontban foglalta össze, mi vezette sikerre a hazai jobboldalt és milyen receptet kellene követnie az Egyesült Államoknak is.

A miniszterelnök köszöntötte a konferencia résztvevőit, külön kiemelve Václav Klaust, Csehország korábbi elnökét és emlékeztetett: egy hónapja nyerték meg zsinórban negyedik választásukat, négy napja alapíthatta meg az ötödik konzervatív-keresztény kormányt.

Orbán Viktor felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy „a ’80-as években az egykori keleti blokkban illegálisan terjesztett szamizdatokból értesültünk csak arról, hogy mi történik Amerikában. Akkortájt irigyeltük a demokratikus vita kultúráját, a szabadságot, irigyeltük Reagan elnököt karizmájáért, lendületességért, miközben Magyarországnak szürke öltönyös kommunista funkcionáriusok jutottak, fullasztó légkör és kilátástalanság.”

Orbán úgy fogalmazott a konferencia résztvevőinek, hogy „ha látták a Csernobil című sorozatot, lehet elképzelésük, hogy miről beszélek”, majd hozzátette:

„A győzelem végső feltétele, hogy nekünk kell a legjobbakká válnunk”

Orbán Viktor szerint, a „legtöbbel úgy járulhat hozzá a rendezvényhez, ha elmondja, hogyan győzték le többször is a kommunistákat és a liberálisokat. Miként vált Magyarország a konzervatív és keresztény értékek bástyájává? A csata mindenkiből kihozza a legjobbat és megtisztít mindentől, ami gyengévé tesz.”

„Trump pontosan úgy járt 2020-ban, mint mi 2002-ben. Kiválóan kormányoztunk és a baloldal mocsara lehúzott minket. 2002-2010 között a szocialisták elköltötték az emberek pénzét, a gazdaság recesszióba esett” – emlékeztetett a 2002-es választási vereség okára Orbán Viktor.

A beszéd legfontosabb része az a 12 pontból álló recept volt, mely „nyílt felhasználású és szabadon elvihető”, és amely hozzájárult ahhoz, hogy „2010-ben visszatértünk [az Orbán-kormány], beletettünk 8 évet, tégláról téglára harcoltunk”.

Izraelbe költözne az „orosz Google”

A Yandex különleges feltételeket kért az izraeli kormánytól, igyekezvén elkerülni a nemzetközi szankciókat.

Az első pont Orbán Viktor szerint, hogy „a saját szabályaink szerint kell játszani, nem szabad elfogadni a mások által kínált utat”, mert „aki az ellenfelei szabályai szerint játszik, az veszíteni fog”.

A második pont a nemzeti konzervatívizmus a belpolitikában: „A progresszívek a vágyálmaikat akarják a társadalomra kényszeríteni, és a fontos kérdésekben az emberek nem szeretik a lázálmokat”.

A harmadik pont: Nemzeti érdek a külpolitikában: „A nemzet az első, érdekalapú külpolitikára van szükség, és ez sokszor nem könnyű. Orbán úgy fogalmazott, hogy „Magyarország elítéli az agresszort, Oroszországot, és segíti a megtámadottat, Ukrajnát, de Magyarországot a NATO és a magyar honvédség védi meg, és nem Ukrajna”.

A negyedik pont: Saját média, ugyanis Orbán szerint: „a modern nyugati média a baloldali állásponthoz igazodik. Ismerem a nyugati demokrácia régi ethoszát, hogy a pártpolitikának és a sajtónak el kell különülnie, de a demokraták Amerikában ezt nem tartják be”.

Az ötödik pont: Le kell leplezni az ellenfeleink szándékát. Orbán szerint „tabudöntögetőnek kell lenni, már azelőtt napvilágra hozzuk mire készül a baloldal, mielőtt hatalomra kerülnének.”

Hatodik pont: Gazdaság. Orbán szerint „csak olyan gazdaságpolitikát szabad folytatni, amivel azok is jól járnak, akik nem rájuk szavaztak.”

„Az emberek előre akarnak jutni az életben, ha egy jobboldali kormány ezt nem tudja szállítani, akkor bukásra van ítélve” — mondta Orbán.

Hetedik pont, hogy ne szoruljunk ki a szélre: „Az emberek egyik szélsőségből sem kérnek”.

Nyolcadik pont: mindennap olvassunk. A miniszterelnök szerint „a bonyolult dolgok átadására és megértésére a könyveknél eddig nem találtak ki jobb dolgot”, és ő maga is mindennap olvas.

A kilencedik pont: Hit.

„A hit hiánya veszélyes, aki nem hiszi, hogy lesz egyszer végelszámolás, akkor úgy van vele, hogy bármit megtehet, ami a hatalmában áll. Magam is megtanultam, hogyha nem foglalkozunk a hitélettel, akkor leveszünk” – fogalmazott.

Tizedik pont: Barátok keresése. Orbán szerint a konzervatívok a legkisebb ügyben is képesek összeveszni egymással, mert „nekünk fontosak a szelleni nüanszok”, de mindig a közös pontokat kell keresni.

Tizenegyedik pont: Közösségek építése. A kormányfő szerint

„nincsen konzervatív politika működő közösségek nélkül. Minél magányosabbak az emberek, annál több ember megy a liberálisokhoz”.

A tizenkettedik pont: Intézmények építése, „intézményekre és intézetekre van szükség a sikeres politikához”.  Orbán szerint korábban a kommunisták keletről érkeztek, „soha nem gondoltuk volna, hogy Nyugatról térhetnek vissza”.

A Siratófal rabbija is gratulált Orbán Viktornak

Shmuel Rabinowitz az egész magyar népnek sok évnyi áldásos munkát, jólétet, egészséget és örömöt kívánt.