Biden Szöulba megy, miközben a szomszédban atomrakétákat tesztelhetnek

Az Egyesült Államok nem tartja kizártnak Észak-Korea provokációját ballisztikus rakéta-, vagy atomfegyver teszt formájában Joe Biden amerikai elnök küszöbön álló távol-keleti útja során – jelentette ki szerdán Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó a Fehér Házban nyilatkozva.

„Felkészülünk minden eshetőségre, még annak a lehetőségére is, hogy ilyen provokáció történik mialatt Koreában, illetve Japánban leszünk” – mondta a nemzetbiztonsági tanácsadó.

„Az ügyben szorosan egyeztetünk koreai és japán szövetségeseinkkel” – hangsúlyozta Sullivan, hozzátéve, hogy az amerikai kormány Kínával is felvette a kapcsolatot a phenjani vezetés esetleges provokációi miatt.

Biden csütörtökön indul első ázsiai körútjára, mióta hivatalba lépett. Első állomása Dél-Korea lesz, majd vasárnap Japánba indul tovább.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője szerdán közölte, hogy Biden dél-koreai útja során nem fog ellátogatni a két Koreát elválasztó demilitarizált sávba.

Észak-Korea az idén már több alkalommal tesztelt nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat. Washington és Szöul is attól tart, hogy a megrekedt nukleáris leszerelési tárgyalások közepette a kommunista állam ismét elkezdheti atomfegyverek tesztelését, amivel 2017-ben felhagyott.

Túlzóak a Hszi Csin-ping bukásáról szóló híresztelések

A nyugati médiumokat hidegháborús fantázia keríti hatalmába – írja N.S. Lyons az UnHerd oldalán.