Biden szerint biztonsági szempontból elengedhetetlen a NATO északi bővítése

Az Egyesült Államok a NATO-ban együtt fog működni Finnországgal és Svédországgal annak érdekében, hogy éberek maradjanak a közös biztonságot érő fenyegetésekkel szemben – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szerdán közzétett nyilatkozatában.

„Melegen üdvözlöm és határozottan támogatom Finnország és Svédország történelmi jelentkezését a NATO-ba, és már várom, hogy együtt dolgozhassunk az Egyesült Államok Kongresszusával és NATO-szövetségeseinkkel azon, hogy Finnország és Svédország minél hamarabb a történelem legerősebb védelmi szövetségének tagjává váljon” – olvashatóak Biden szavai az elnöki hivatal washingtoni közleményében.

Az elnök szerint a két észak-európai ország „fontos döntést hozott” a NATO-tagsággal kapcsolatban, hiszen a katonai szervezet „egymilliárd ember biztonságát garantálja Európában és Észak-Amerikában”.

Nyilatkozatában Biden méltatta az „alapos és inkluzív demokratikus folyamatokat”, amelyek megelőzték a döntést mindkét országban.

Nyilatkozatában Biden az Egyesült Államok „régi, rendíthetetlen partnereiként” utalt Finnországra és Svédországra, akik „tovább erősítik a védelmi együttműködést a NATO-szövetségesek között”. Az amerikai elnök leszögezte, hogy az új tagokkal együtt „az Egyesült Államok ezentúl is fenntartja jelenlétét a Balti-tenger térségében”, és „együtt fog működni Finnországgal és Svédországgal annak érdekében, hogy éberek maradjanak a közös biztonságot érő fenyegetésekkel szemben, és szembenézzenek az agresszióval”.

Erdélyben lesz a NATO romániai harccsoportjának súlypontja

A Brassó megyei Nagysinken lesz a NATO francia parancsnoksággal létesülő, mintegy ezer katonából álló romániai harccsoportjának súlypontja.

Hangsúlyozta, hogy örömmel fogadja Sauli Niinistö finn államfőt és Magdalena Andersson svéd miniszterelnököt csütörtöki látogatásuk során Washingtonban, ahol „tovább tárgyalhatnak NATO-jelentkezésükről és Európa biztonságáról”.

Finnország és Svédország szerdán adta be hivatalos jelentkezését az észak-atlanti szövetségbe, amit Biden mellett több állam- és kormányfő is támogatásáról biztosított. Az amerikai elnök azután hívta meg Svédország és Finnország vezetőit Washingtonba, hogy a két ország bejelentette NATO-csatlakozási kérelmének beadását.

Putyin válaszlépéseket ígér a finn és svéd NATO-tagságra

„Ez egy újabb súlyos hiba, amelynek messzemenő következményei lesznek” – fenyegetőzik az orosz külügy.