Erdélyben lesz a NATO romániai harccsoportjának súlypontja

A Brassó megyei Nagysinken lesz a NATO francia parancsnoksággal létesülő, mintegy ezer katonából álló romániai harccsoportjának súlypontja – közölte kedden az Agerpres hírügynökség Vincent Minguet ezredest, a romániai előretolt NATO-jelenlét parancsnokát idézve.

A bukaresti francia nagykövetségen nyilatkozó ezredes kifejtette: a zászlóalj jelentős része még a Fekete-tenger partvidékén található Kogalniceanu légitámaszponton állomásozik, de a zászlóalj francia és belgiumi katonáihoz hamarosan holland katonák is csatlakoznak, június folyamán pedig jelentős részük átköltözik Nagysinkre, az ország központi részébe, ahol jobbak a gyakorlatozási feltételek.

Minguet elmondta: a francia katonák közösen gyakorlatoznak a brassói és csíkszeredai román hegyivadász alakulatokkal, a Romániában állomásozó amerikai egységekkel, védelmi és elrettentő feladatot látnak el, jelenlétük pedig „üzenet az orosz hadseregnek”.

Hozzátette: jelenleg könnyű páncélosokkal rendelkeznek, de később nehézfegyverek is érkeznek, amint elő tudják készíteni ezek karbantartását.

„Úgy vélem, 4-5 évig leszünk itt, egy erős, nehézfegyverekkel is rendelkező állandó zászlóaljat alakítunk ki, hogy megelőzzünk bármilyen, Románia ellen irányuló agressziót vagy destabilizálást” – idézte a francia katonai parancsnokot az Agerpres hírügynökség.

Minguet a francia 27-es Annecy hegyivadász zászlóalj ötszáz katonájával március elején érkezett Romániába, amikor az Ukrajnát ért orosz támadást követően a NATO aktiválta a Reagáló Erőket (többnemzetiségű gyorsreagálású haderejét), és Romániába is csapaterősítést küldött.

A román védelmi tárca korábban közölte: a NATO egy új, francia parancsnokság alatt működő állandó harccsoport létrehozásával tervezi megerősíteni Romániában a keleti szárny védelmét, amelyben ötszáz francia, háromszáz belga és kétszáz holland katona vesz részt.

Fotó: Flickr

Henry Kissinger: Egy teljesen új korszakban élünk

„Oroszország addig fog harcolni, amíg a konfliktus fel nem emészti katonai képességeinek és erőforrásainak akkora részét, hogy az kockáztatja nagyhatalmi státuszát” – mondta.