A Hamász nyert a palesztin Birzeit Egyetem hallgatói önkormányzati választásán

Az iszlamista Hamász terrorszervezethez kötődő iszlám blokk nyerte meg a Palesztin Nemzeti Hatóság ciszjordániai területén kormányzó Fatah frakcióval szemben a palesztin Birzeit Egyetem hallgatói önkormányzati választását – jelentette a The Jerusalem Post.

A Hamász elsöprő győzelmet aratott, az iszlám blokk 28 képviselői helyet szerzett az 51 tagú diáktanácsban, míg a Mártír Jasszer Arafat Blokk nevű, a mérsékeltnek tekintett Fatahhoz kötődő szerveződés csak 18 helyet kapott a ciszjordániai palesztin egyetemistáktól.
Nem az első esetben győzték le a radikális Hamász jelöltjei a Rámalláhtól északra található egyetemen a fatahos indulókat. A 78 százalékos részvétellel megrendezett szerdai választásokon, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért frakcióhoz tartozó lista öt mandátumot szerzett.
A lap szerint a választások eredménye nem okozott meglepetést, a Hamász növekvő ciszjordániai népszerűsége jelének tekintik. A voksolás előestéjén az izraeli biztonságiak letartóztattak hét, a Hamász listáján induló diákot, és ez a lépés hozzájárulhatott a szélsőségesek győzelméhez.

Tavaly Mahmúd Abbász palesztin elnök arra hivatkozva törölte a tervezett parlamenti és elnökválasztást, hogy Izrael állítólag megtiltotta a szavazást Kelet-Jeruzsálemben. Abbász bírálói szerint viszont valójában azért, mert attól tartott, hogy a Hamász nyeri meg a parlamenti szavazást, ahogy 2006-ban is történt.

„Ez az egyértelmű győzelem újabb megerősítése annak, hogy a palesztinok az ellenállás lehetőségét támogatják” – állította az eredmények kihirdetése után kiadott közleményében a Hamász, amely a 2007-es fegyveres puccs óta egyedül irányítja a Gázai-övezetet.

Dzsibril Radzsúb, a Fatah központi bizottságának főtitkára szerint a Hamász egyetemi győzelme a palesztinok akaratát és törekvéseit is tükrözte, frakciója pedig „megfizet a palesztin hatóság által elkövetett hibákért”.

A Mahmúd Abbász vezette Fatah párt a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ), a palesztin pártok ernyőszervezetének legnagyobb frakciója, és a párt irányítói vezető funkciókat töltenek be a palesztin hatóság polgári és biztonsági intézményeiben.

Radzsúb, a Fatah veterán tisztviselője és a PH volt biztonsági főnöke szerint pártjának le kell vonnia a következtetéseket az egyetemi vereségből, és a palesztin hatóság és a Fatah közötti kapcsolatok felülvizsgálatát sürgette.

A szerda esti eredményhirdetés után a palesztinok Ciszjordánia több részén az utcára vonultak, hogy megünnepeljék a Hamász győzelmét. Egyes helyeken a palesztin hatóság biztonsági tisztjei ellenőrzőpontokat állítottak fel, és lefoglalták a Hamász transzparenseit.

A Hezbollah és szövetségesei elvesztették többségüket a libanoni parlamentben

Arról nincs szó, hogy megszűnt a terrorszervezet befolyása, de komoly csapást szenvedett a libanoni választásokon.