Politico: Mi kell Magyarországnak, hogy elfogadja az olajembargót?

A lap szerint a hatodik szankció csomag útjában egyedül Orbán Viktor áll. 

A Politico leírása szerint az EU vezetői egy nagyszabású energiastratégiának a bemutatástól várták az áttörést a szankcióval kapcsolatos tárgyalásokban. A stratégia alternatívákat kínál az orosz energiára. A lap szerint azonban váratlanul érte a vezetőket Orbán Viktor hétfői bejelentése, hogy 15-18 milliárd eurót kért, hogy megolajozza Magyarország vonakodó átállását az orosz kőolajról az alternatív üzemanyagokra.

A Politico megjegyzi, hogy Magyarország korábban 750 millió eurót szánt finomítói és csővezetéki infrastruktúrájának átalakítására.

„A követelés elkeserítette a diplomatákat, és egyesek azon tűnődtek, hogy egyáltalán létrejön-e valaha is megállapodás az orosz olaj egész EU-ra kiterjedő betiltásáról”

– írja a lap.

A lap elismeri, hogy a tengerparttal nem rendelkező ország nehéz helyzetben van, hiszen vezetéken keresztül jövő olajhoz van kötve.

A cikk idézi Orbán Viktor hétfői beszédét, amelyben azt mondta, hogy nem hisz a szankciók alkalmazásában, de „az európai egység érdekében” Magyarország nem fogja blokkolni azokat. Volt azonban egy kikötés: az intézkedések „nem veszélyeztethetik Magyarország energiabiztonságát”.

„Brüsszelben most már elkerülhetetlenül megkezdődött a visszaszámlálás az uniós vezetők május végi rendkívüli találkozójáig. Orbán Viktor és csapata máris azt mondta, hogy az energetikai szankciók annyira fontosak, hogy azokat nem a brüsszeli képviselőknek, hanem az állam- és kormányfőknek kellene megvitatniuk” – írja a Politico.

A lap szerint a brüsszeli követek és tisztviselők most arra a kérdésre keresik a választ, hogy Magyarország meddig hajlandó elmenni.

A Politico-nak nyilatkozó diplomaták azt állították, hogy Magyarország ellenállása valójában nem a gazdasági érdekérvényesítésről szól, hanem így akarják rávenni az EU-t, hogy adja oda a jogállamiság eljárás miatt elvont pénzeket.

„Vér, verejték és könnyek” a német kormánypártok háborújáért

A német zöldek teljesen magukhoz ragadták a hatalmat, dacára annak, hogy választási eredményük jelentősen elmarad a szociáldemokratákétól. Krisztina Koenen jelenti Németországból.