Milyen zsidó gyökerei vannak Franciaország új miniszterelnökének?

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Élisabeth Borne munkaügyi minisztert nevezte ki Franciaország új miniszterelnökévé. Borne a második női miniszterelnök a köztársaságban, ráadásul egy zsidó holokauszt-túlélő lánya.

A 61 éves Borne a párizsi 15. arrondissementben (közigazgatási kerület) született Joseph (Borne) Bornstein és Marguerite Lecèsne gyermekeként.

Édesapja lengyel származású zsidó, egy olyan családból származik, amely 1939-ben a nácik elől menekülve Franciaországban lelt menedéket. Az ellenállás tagja volt, ezért 1942-ben deportálták, majd a háború után 1950-ben francia állampolgárként honosították.

Borne szülei egy gyógyszeripari laboratóriumot vezettek. Mivel édesapja 11 éves korában elhunyt, „a nemzet tanulója” lett, és olyan kiskorúaknak járó oktatási támogatásban részesült, akiknek a szülője háborúban, terrortámadásban vagy bizonyos közszolgáltatások teljesítése közben megsérült vagy meghalt. Ez lehetővé tette számára, hogy teljes ösztöndíjat kapjon tanulmányaihoz.

Harminc év után először van ismét női miniszterelnöke Franciaországnak

Az apja oldaláról zsidó származású Élisabeth Borne eddig Macron valamennyi kormányának tagja volt, legutóbb munkaügyi miniszterként.

Korábban már beszélt arról, hogy anyja egyedül nevelte fel.

„Nem volt mindig könnyű. Elvesztettem az apámat, amikor még nagyon fiatal voltam, így az édesanyámmal maradtunk, akinek két lánya volt, és akinek nem igazán volt jövedelme”

– mondta.

Borne évtizedek óta köztisztviselőként dolgozik. Mielőtt csatlakozott Macron kormányához és centrista pártjához, a La République En Marche-hoz, Borne a Szocialista Párt több miniszterével dolgozott együtt. Rövid ideig környezetvédelmi miniszter volt, majd munkaügyi miniszter lett.

A francia média szerint Borne irányítása alatt a munkanélküliség 15 éve a legalacsonyabb szintet érte el – a fiatalkori munkanélküliség pedig 40 éve a legalacsonyabb szintet.

A várostervezésben is jártas, 2013-ban pedig Vienne és Poitou-Charentes régió prefektusává nevezték ki, az első nőként, aki ezt a címet viselte.

Borne ezenkívül az ökológiai, fenntartható fejlődési és energiaügyi miniszter magántitkáraként dolgozott, majd a tömegközlekedés területén szolgáltatásokat nyújtó állami tulajdonú RATP Group vezérigazgatójaként is tevékenykedett.

A volt francia főrabbi is alijázik

Gilles Bernheim volt francia főrabbi feleségével szerdán költözött Jeruzsálembe.