Melanie Phillips: A nyugati média segít a palesztin hazugságok terjesztésében

„A mainstream média általában úgy dönt, hogy hisz a palesztinoknak, még akkor is, ha rendszeresen hazudnak Izraelről. Ezek a hazugságok háborús fegyverek, erőszakra és tömeggyilkosságra buzdítanak” – írja az ismert brit újságíró a JNS oldalán.

A nyugati újságírók rendszeresen elhiszik a palesztin propagandát, nem utolsósorban azért, mert a meghatározó narratívát palesztin terroristák irányítják – állítja Melanie Phillips. Szerinte a Gázából érkezett médiajelentéseket szolgáltató hírügynökségek olyan arabokkal állnak kapcsolatban, akiknek élete a Hámászhoz való hűségtől függ.

Állításának alátámasztásához egy sor példát állít, amik számunkra is ismerősek lehetnek a közelmúltból.

Az Al Jazeera elesett újságírója

Ahogy a Neokohn is megírta, múlt héten bejárta a világsajtót a hírt, miszerint az Al Jazeera újságíróját, Shireen Abu Akleh-t lelőtték az IDF katonái és Hamász-fegyveresek közötti összecsapások során Dzsenínben. Az, hogy az őt megölő golyó kilövője IDF-es vagy palesztin harcos volt, továbbra sem ismert.

Nyugati hírforrások mégis azt állították, hogy az izraeliek „kivégezték” és „hidegvérrel meggyilkolták” az újságírónőt.

Melanie Phillips szerint több gyanús tényanyag is fennáll az ügyben, amik alapján nem szabadna kizárni, hogy palesztin golyó okozta a nő halálát. Egy helyszíni videón például arabul azt kiabálják, hogy „lelőttünk egy katonát, a földön fekszik” – miközben nincs hír izraeli áldozatról. A földön lévő katonáról szóló kiáltozások után pedig egy újabb kiáltás hallatszik:

„Ez egy nő.”

A brit újságírónő úgy véli, az is figyelemre méltó tény, hogy a palesztin vezetés határozottan elutasította az Al-Jazeera tudósítójának halála ügyében indított közös nyomozás lehetőségét. Szerinte ez pedig arra utalhat, hogy a palesztinoknak bizony van rejtegetni valójuk.

„Az egyik ok, amiért a palesztin arab népirtó agenda olyan hatékonyan megragadta a nyugati szívet, az az, hogy felfegyverzik azokat az áldozatokat, amelyekért valójában maguk a palesztin arabok felelősek aktívan vagy közvetetten, miközben Izraelt okolják” – írja Phillips, aki ezután egy másik példát is felelevenít.

A fiú, aki meghalt, de él

2000-ben egy francia televízió felvételt közölt arról, ahogy egy 12 éves fiú, Mohamed al-Dura izraeli golyózáporban veszíti életét. Azt a részt azonban kivágták, amiben – halálának kihirdetése után nem sokkal – a fiú láthatóan él és mozog.

A fiú képeit később több alkalommal is felhasználták a médiában.

Film fordított igazsággal

Nemrég egy film is készült „Eleven Days” címmel, amely a tavalyi „Falak őrzője” hadműveletről szól. Az akció során Izrael bombázta a Hamász terrorista infrastruktúráját, hogy megállítsa az izraeli civilek meggyilkolását célzó rakétatámadásokat.

Akkoriban a média azt állította, hogy az izraeli védelmi erők rengeteg civilt öltek meg, akiknek nagy része gyerek volt. „Ez az igazság fordítottja volt” – állapítja meg Phillips. Ráadásul a filmben szereplő interjúk célja, hogy egy manipulatív Hamász propagandafilmet hozzanak létre, amelynek lényege Izrael démonizálása – summázza.

Nem csak arról van szó, hogy az izraelieket groteszk módon brutális és érzéketlen gyerekgyilkosként ábrázolják. A film nem veszi tudomásul, hogy a bemutatott gyermekáldozatok egy része palesztin terrorcsoportokhoz tartozó tinédzser volt; néhányan a célba vett Hamász terroristák veszélybe sodort gyermekei voltak; néhányukat pedig a Hamász saját rakétái öltek meg, amelyek nem értek célba.

Egyúttal Phillips megjegyzi: miközben Kate Winslet is hangját adta narrátorként a filmhez, az egyik rendező múltjával is érdemes kicsit foglalkozni. A gázai Mohammed Sawwaf ugyanis a Hamász elkötelezett és kitüntetett támogatója.

A közösségi médiában Sawwaf ünnepelte, hogy rakétákat indítottak izraeli polgári célpontok ellen, és ténylegesen Izrael megsemmisítésére szólított fel.

A nyugati újságírók mégis úgy viselkednek, mintha az ilyen emberek megbízható és őszinte beszélgetőpartnerek lennének. A filmet remekműként emlegették – írja Phillips.

„A fejükben lévő, Izraellel kapcsolatos hazugságok és ferdítések a társadalmi és kulturális köreikben is ugyanúgy léteznek. Ebben a körben egyetlen személy sem fogja megkérdőjelezni ezeket a hazugságokat, mert amint megtennék, azon kívül találnák magukat” – összegezi a helyzetet a brit újságíró, aki szerint Izrael csak akkor győzhet a hazugságokkal szemben, ha felzárkózik és átveszi a narratíva feletti irányítást.

Információs háború – Dezinformáció elleni harc vagy cenzúra?

Hogyan harcolhat a dezinformáció ellen az, aki maga is dezinformációt terjeszt? Hajdú Tímea írása.