Palesztina út lett egy város főutcája New Jersey-ben

Az amerikai New Jersey állam Paterson városában vasárnap ünnepséget tartottak, amelyen a Fő utca (Main street) öt háztömbnyi szakaszát átnevezték Palesztina útra (Palestine Way). A névváltoztatásra azt követően került sor, hogy a városi tanács áprilisban egyhangúlag megszavazta az utca átnevezését a város nagyszámú palesztin lakosságának tiszteletére.

Az átnevezés megünneplésére a Palesztin-Amerikai Közösségi Központ által szervezett utcabált tartottak, az utcát palesztin zászlókkal díszítették fel, és a helyszínen a névváltoztatást ünneplő pólókat és egyéb árucikkeket árusító standok sorakoztak.

„Sok palesztin hívja Patersont otthonának, és ez az a nap, amikor ezt megünnepelhetjük” – mondta Alaa Abdelaziz városi tanácsos — számol be a Yeshiva World News.

„Ha palesztin vagy, nagy valószínűséggel Dél-Patersonban kezdted amerikai életed” – mondta Abdelaziz az éljenző tömegnek. „Szóval a Palesztina út már régóta esedékes… Paterson azért nagyszerű város, mert a palesztinok otthonuknak hívják”.

Paterson, NJ Making History by Renaming Main Street to Palestine Way with thousands in attendance.

Palestine Way Street Naming ~ First ever in the history of NJ, in the USA and in the World! 5-15-2022 🇵🇸🇺🇸

Az utcatábla leleplezésekor a „Szabad Palesztinát” skandálások hangzottak. A leleplezés napja – május 15-e – nem véletlen. Ekkor van ugyanis a Nakba-nap, annak évfordulója, amelyen a palesztinok Izrael állam 1948-as megalakulását gyászolják.

Most már talán tényleg megépülhet a jeruzsálemi libegő – videó

A Legfelsőbb Bíróság vasárnap elutasított négy beadványt a Jeruzsálem történelmi óvárosába vezető drótkötélpálya építésének vitatott terve ellen.