Terepjáró kerekesszéket fejlesztettek ki Izraelben – videó

Egy férfi elhatározta, hogy mozgáskorlátozott édesapját túrázni viszi. Elszántsága egy innovatív kerekesszék megalkotásához és egy olyan szervezet létrehozásához vezetett, amely a fogyatékkal élőknek egyedülálló lehetőséget biztosít a természetben való kirándulásra — írja a zsido.com.

Omer Zur számára az a tény, hogy az apja a katonai szolgálat során szerzett súlyos sérülései miatt kerekesszékben ül, nem volt ok arra, hogy kihagyják a katonai szolgálat utáni hagyományos túrát.

„Harmincöt évvel a sérülése után elhatároztam, hogy pótlom neki ezt a hiányt”

– nyilatkozta Omer Zur.

Miután megnéztek mindenféle kerekesszéket ami a boltokban elérhető volt, rájöttek, hogy egyik sem felel meg az igényeinknek, ezért úgy döntöttek, hogy kifejlesztik a legalkalmasabbat, így jött létre a Trekker. A terepjáró kerekesszék tervezésekor nemcsak a durva terepviszonyokat vették figyelembe, hanem a Trekkert tolni vagy húzni hivatott személy és a kísérő igényeit is.

Végül úgy döntöttek, hogy a kísérletbe a barátaikat is bevonják, így 34-en járták egy hónapon keresztül a törökországi Taurus-hegységet, nomád körülmények között.

The Trekker

No Description

Olyan jó tapasztalatokat szereztek, hogy megalapították a Paratrek mozgalmat 2014-ben. A szlogenjük: „Ahol van kerék, ott van út is”. A Paratrek a világ minden tájára vitt már csoportokat, többek között Ausztráliába, Jordániába, Franciaországba és az Egyesült Államokba is. De meghódították már a Kilimandzsárót is.

„Izraelben a lakosság mintegy húsz százalékát teszik ki a fogyatékkal élők, és nem látjuk őket a köztereken – a mozikban, a szupermarketben, az éttermekben -, mert mi egy nem akadálymentesített társadalom vagyunk”

– hívja fel a figyelmet a mozgalom alapítója.

Omer Zur reméli, hogy egyre több embernek vagy fogyatékkal élőkkel foglalkozó szervezetnek tud majd szolgáltatásokat nyújtani. Azt is szeretné, hogy az oktatási és integrációs programjaik széles körben ismerté váljanak és a modelljük máshol is működjön.

Felállítja a kerekesszékeseket az izraeli találmány

Új találmánnyal kívánja javítani a mozgásukban korlátozott emberek életminőségét egy izraeli cég, amely zöld utat kapott az amerikai piacra lépéshez is.