Iskolában akart robbantani egy zsidógyűlölő német tinédzser, elfogták

A német rendőrség robbanóanyagot és antiszemita, szélsőjobboldali irodalmat talált egy tinédzser otthonában, akit azzal gyanúsítanak, hogy terrortámadást tervezett egy iskolában – írja a JTA.

A rendőrök csütörtökön vették őrizetbe a 16 éves gyanúsítottat, akit a német média nem nevezett meg – jelentette a Tagesschau hírportál. Azzal gyanúsítják, hogy robbantást tervezett egy középiskolában Essenben, a Berlintől mintegy 250 kilométerre nyugatra fekvő városban.

A német rendőrség egy Köln melletti zsidó temetőben elkövetett gyújtogatás gyanúja miatt is nyomoz.

A szerda esti kölni incidens során egy ismeretlen személy gyúlékony anyagot öntött a Köln nyugati elővárosában, Bocklemündben lévő zsidó temető falára – jelentette a Rundschau Online. A rendőrség vizsgálja, hogy az incidens antiszemita gyűlölet-bűncselekmény volt-e.

Mindkét incidens szorosan követte egy olyan jelentés közzétételét, amely szerint

2021-ben 28%-kal nőtt az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények száma Németországban.

A szövetségi belügyminisztérium kedden közzétett jelentése 2021-ben 3027 antiszemita incidenst regisztrált.

Ugyanebben a jelentésben a minisztérium a gyűlölet-bűncselekmények egyéb típusainak számában is csökkenést regisztrált, beleértve a muszlimellenes bűncselekményeket (28%-os csökkenés 732 esetre); a keresztényellenes bűncselekményeket (22%-os csökkenés 101 esetre) és az idegenellenes gyűlölet-bűncselekményeket (10%-os csökkenés 4735 esetre).

Az antiszemitizmus mélyen gyökerezik a német társadalomban

A szélsőjobboldali szimpatizánsok és a hívő muszlimok viselik a fő felelősséget, de a társadalom minden szegletében vannak vakfoltok.