Kigyulladt egy izraeli F-15-ös, a pilóták az utolsó pillanatban ugrottak ki

Tavaly decemberben katasztrófába torkollhatott volna egy rutin gyakorlórepülés a légierő egyik repülőszázadában egy ritka műszaki hiba következtében, közölte a Kan közszolgálati műsorszolgáltató csütörtökön. Az incidens a gyakorlórepülések ideiglenes felfüggesztéséhez vezetett – írja az Újkelet.live

A dél-izraeli Hatzerim bázis parancsnoka, Guy Davidson dandártábornok az alábbi magyarázatot adta a Kan-nak:

„Igazi légi dráma bontakozott ki a pilótafülkében, amikor az F-15-ös vadászgép jobb kereke landolás előtt nem engedett ki megfelelően, a hibát jelentették az irányítótoronynak. A pilóta és a másodpilóta megőrizte nyugalmát és sikerült főkerék nélkül leszállniuk”

– mondta.

A Hatzerim légibázison azonnal riasztották a mentőcsapatokat, és elkezdtek felkészülni az extrém forgatókönyvekre: a repülőből katapultüléssel kimenekülő pilótáktól a kifutópályára zuhanásig és a gép kigyulladásáig.

A nehéz landolás végén a két pilótának az utolsó pillanatban sikerült elhagynia a gépet, mely a jobb oldalára fordult és kigyulladt.

A Kan szerint néhány hónapon belül a vadászgépet ismét használatba vehetik, a pilóták pedig már visszatértek a századhoz, és nem szándékoznak egyhamar abbahagyni a repülést.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Még modernebb F-35-ösök és új F-15-ösök? Izraelnek nagy tervei vannak a légierejével

Az izraeli légierő most azzal sürgeti az Egyesült Államokat, hogy nagyobb hozzáférést biztosítson számára az F-35 alapvető avionikájához.