Politico: Az EU az olajembargó feladását fontolgatja

Az EU diplomatái egy radikális lehetőséget mérlegelnek, hogy megkerüljék Orbán Viktor magyar miniszterelnök vonakodását az orosz olaj betiltásától: feladják a tervet. A Bizottság cáfol.

A Brüsszelben keringő egyik elképzelés szerint az EU hatodik oroszországi szankciócsomagjának egyéb elemei mind a 27 tagállam támogatásával továbblépnének. Az orosz nyersolaj és finomított üzemanyagok teljes importtilalmát azonban egyelőre félre lehetne tenni, amíg folytatódik a munka egy olyan kompromisszumos megállapodáson, amelyet Magyarország el tud fogadni – mondták uniós diplomaták a POLITICO-nak.

Egy ilyen késedelem komoly visszaesés lenne az EU azon erőfeszítései számára, amelyekkel Vlagyimir Putyin ukrajnai háborúja ellen próbál fellépni. Különösen nagy csapást jelentene Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke számára, aki május 4-én egy hatodik szankciós csomag tervezetében az orosz olaj teljes importjának teljes betiltását javasolta.

Az a tény, hogy a diplomaták ilyen drámai lépést fontolgatnak, jól mutatja, hogy az EU-nak mennyire nehéz fokozni a Kreml elleni gazdasági offenzívát, és mennyire fájdalmas az orosz energiáról való leszoktatás.

Az orosz fosszilis tüzelőanyagok uniós piacának elzárása Brüsszelben létfontosságú lépésnek számít a Putyin háborúját finanszírozó kulcsfontosságú bevételi forrás korlátozásában.

A tengerparttal nem rendelkező országok, például Magyarország és Szlovákia számára azonban, amelyek nagymértékben függnek az orosz kőolaj csővezetékes szállításaitól, a nyersolaj betiltása fájdalmas lesz. A Bizottság megpróbált kompromisszumot kötni Orbán Viktorral, de kormánya eddig azt mondta, hogy több időre – és potenciálisan több pénzre – van szüksége, mielőtt beleegyezne.

„Valóban felmerült az az ötlet, hogy feldaraboljuk a csomagot, mivel annak 90 százalékában megegyeztünk, tehát az olajtilalom kivételével mindenben továbblépünk” – mondta egy uniós diplomata. „Elkeserítő, hogy nem tudunk továbblépni azokkal a dolgokkal, amelyekről megállapodtunk. Akkor miért nem csináljuk így, legyünk pragmatikusak, és aztán folytassuk az energiáról szóló vitát?”.

A diplomata hozzátette, hogy az olajtilalomnak a szankciócsomag többi részétől való elválasztása „rossz jelzést küldene”, és emiatt más országok is ellenezhetik..

Egy másik uniós diplomata szerint jobb lenne minél gyorsabban jóváhagyni az új szankciócsomag többi részét, és később visszatérni az olajtilalomra. A diplomata szerint is jobb lenne a javasolt olajtilalom 90 százalékáról megállapodni, mint az egészről semmit.

Az egyik lehetőség lehet, hogy az olajtilalom legvitatottabb részeit leválasztják, és a terv más elemeivel haladnak előre, amelyeket Magyarország támogatni tudna. Budapest korábban azt javasolta, hogy a csővezetékes szállításokat továbbra is engedélyezni kellene, a szankciókat pedig a hajózással szállított olajra kellene korlátozni.

Az olajcsomag bármilyen felhígítása azonban a Politico szerint ártana az EU hitelességének, különösen azután, hogy von der Leyen és más politikai vezetők olyan világosan kifejtették, hogy Putyin olajiparának támadása létfontosságú. A szankciócsomag többi része az oroszbarát propagandát, lobbistákat és tanácsadókat, valamint Oroszország legnagyobb bankját, a Sberbankot is célba veszi. A csomag középpontjában azonban mindig is a Kreml energiaipara elleni csapás állt.

A Politiconak nyilatkozó diplomatákat cáfolni látszott pénteken az Európai Bizottság szóvivője, amelynek szóvivője M1-nek küldött hivatalos válasz kitartanak az olajembargó terve mellett.

„Vér, verejték és könnyek” a német kormánypártok háborújáért

A német zöldek teljesen magukhoz ragadták a hatalmat, dacára annak, hogy választási eredményük jelentősen elmarad a szociáldemokratákétól. Krisztina Koenen jelenti Németországból.