Kelet-Jeruzsálembe is ellátogathat Biden

Joe Biden amerikai elnök azt fontolgatja, hogy jövő hónapban Izraelben tett látogatása során ellátogat Kelet-Jeruzsálembe is – jelentette hétfőn az izraeli közszolgálati televízió. Ennek lehetősége a látogatást előkészítő megbeszéléseken merült fel, és ha megvalósul, akkor várhatóan izraeli tisztviselők jelenléte vagy hivatalos kísérete nélkül történik majd.

Egy ilyen lépésnek politikai következményei vannak, mivel

egy amerikai elnök látogatása a főváros keleti részén erősen „megosztja Jeruzsálemet”, és akár úgy is felfogható, hogy nem ismeri el Izrael szuverenitását a terület felett.

Biden egyik választási ígérete az volt, hogy konzulátust nyit a palesztin arabok számára Jeruzsálemben, amit Naftali Bennett miniszterelnök és Jair Lapid külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes is ellenez. Az amerikai elnök látogatásának részleteit még nem véglegesítették, ahogyan azt sem, hogy esetleg Kelet-Jeruzsálembe is ellátogatna, ami valószínűleg mind Izrael, mind Gáza ellenállásába ütközne.

Körülbelül három héttel ezelőtt Biden elfogadta Bennett meghívását Izraelbe, amit Bennett kormányának megerősítésére tett amerikai kísérletnek tekintenek.

Biden Izrael ellenségeit pénzeli?

A libanoni hadseregnek nyújtott, példátlan új bértámogatási program „okosan” van felépítve, hogy megkerülje az amerikai törvényeket.