Hatalmas győzelmet aratott az exit pollok alapján a CDU

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) nagy arányú győzelmét jelzik a németországi Schleswig-Holsteinban vasárnap tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választásról urnazárás után megjelent első adatok, a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll).

A két országos közszolgálati televízió (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések szerint a Zöldekkel és a liberálisokkal (FDP) kormányzó CDU a szavazatok 41-43 százalékát szerezhette meg.

Ez nagyjából 10 százalékpontos erősödés az előző, 2017-es Landtag-választáson elért 32 százalékhoz képest.

A második helyen a legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) végezhetett 15,5-16 százalékos eredménnyel.

A szociáldemokraták támogatottsága így nagyjából megfeleződött az öt évvel korábbi 27,3 százalékhoz viszonyítva.

A CDU mellett a Zöldek is jelentősen erősödtek, az exit pollok alapján a szavazatok 17-19,5 százalékát szerezhették meg, a 2017-es 12,9 százalék után.

Az FDP gyengült, támogatottsága az öt éve elért 11,5 százalék után 10 százalék alá süllyedt, mindkét exit poll alapján 7 százalékra.

A választás legnagyobb vesztese az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt lehet.

Németországnak sok fejfájást okoznak a Putyin-párti tüntetések

A legtöbb Németországban élő orosz ugyanakkor a konfliktust „testvérháborúnak” tekinti, és csak azt szeretné, ha mihamarabb véget érne.

A felmérések szerint előfordulhat, hogy a jobbközép CDU-tól jobbra álló ellenzéki párt kiesik a kieli Landtagból, mert a 2017-es 5,9 százalék után csak a szavazatok 4,9 százalékát szerzi meg, elmaradva az 5 százalékos küszöbtől. Ez megerősítheti az országszerte jellemző trendet, amely azt mutatja, hogy az AfD főleg a keleten, az egykori NDK területén élő választókat tudja megszólítani, és az ország nyugati részén nehezen szerez 5 százaléknál nagyobb támogatottságot.

A helyi dán és fríz kisebbség pártja (SSW) a szavazatok 6-6,1 százalékát gyűjthette össze. A kisebbségi pártra nem vonatkozik az 5 százalékos bejutási küszöb, így a 2017-es 3,3 százalékkal is küldhetett képviselőket a tartományi gyűlésbe.

A CDU nagy arányú, a német sajtóban közölt első értékelésekben földcsuszamlásszerűnek nevezett győzelme főleg a tartományi miniszterelnök, Daniel Günther támogatottságának tulajdonítható. Ezt jelzi, hogy az ország északi, tengerparti térségében fekvő 2,9 milliós tartományt vezető politikus munkájával a lakosság 76 százaléka elégedett.

Az országos politikában a CDU egykori elnöke, a volt kancellár Angela Merkel támogatójaként ismertté vált tartományi politikus kiugró személyes népszerűségét mutatja a többi között az is, hogy még a szociáldemokrata szavazók körében is 65 százalékos a munkájával elégedettek aránya. Ugyancsak fontos tényező a gazdasági helyzet, amelyet a lakosság 65 százaléka jónak, 4 százaléka pedig nagyon jónak tart.

Felerősödtek a különböző antiszemita összeesküvés-elméletek Németországban

Az antiszemitizmus immár egyfajta „összekötő kapoccsá” vált a társadalmi viták és a szélsőséges ideológiák között.