Felerősödtek a különböző antiszemita összeesküvés-elméletek Németországban

A német alkotmányvédelmi hivatal most közzétett jelentésében arról számolt be, hogy a különböző összeesküvés-elméletek, a holokauszt relativizálása, valamint Izrael szidalmazása a német társadalom egyre szélesebb rétegeit jellemzi – írja az Infostart.

Az antiszemitizmus németországi helyzetét rendszeresen vizsgáló hivatal elnöke, Thomas Haldenwang a jelentést ismertetve hangsúlyozta, hogy a járvány idején a különböző antiszemita tendenciák jelentős mértékben felerősödtek az országban.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a különböző antiszemita elméletek már nem csupán a társadalom „politizáló” rétegei körében terjednek, hanem egyre mélyebbre hatolnak.

Ijesztőnek nevezte, hogy az antiszemita narratívára a német társadalom középrétegei is fogékonyak.

Haldenwang utalt arra is, hogy az antiszemitizmus immár egyfajta „összekötő kapoccsá” vált a társadalmi viták és a szélsőséges ideológiák között. Ezt lehetett tapasztalni a járvány terjedésének megfékezésére hozott óvintézkedések elleni tüntetések során, valamint a közel-keleti konfliktussal kapcsolatos nagygyűléseken is. Elszigeteltebben, de tapasztalható ez az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kapcsán is.

Az Inforstart cikkének folytatása itt olvasható.

Antiszemita gyalázkodásba torkollott a Maccabi Haifa berlini mérkőzése

Voltak olyan német drukkerek, akik azt kiabálták az izraeli szurkolóknak, hogy „megint végzünk veletek”, majd megpróbáltak felgyújtani egy izraeli zászlót.