Az Apple megnehezíti a szelfizést a holokauszt helyszínein

Az Apple felhasználóinak, akik az Anne Frank Házban, Auschwitzban vagy más holokauszttal kapcsolatos helyszíneken készült képeket szeretnének hozzáadni az automatikusan generált fotóalbumukhoz, egy nemrég kiadott szoftverfrissítés miatt körültekintőnek kell lenniük – írja a vinnews.com-ra hivatkozva a zsido.com

A változtatás célja, hogy elkerüljék a „nemkívánatos tartalom létrehozását” a holokauszttal kapcsolatos helyszíneken.

A szigorítást az az aggodalom indokolja, hogy a szelfik és montázsok banalizálják a holokausztot.

A kritikák szerint az Apple alkalmazása eddig nem megfelelően viszonyult az ilyen érzékeny képekhez, például nem odaillő zenét kevert a történet alá, vagy egyéb nem odaillő tartalommal kapcsolta őket össze.

A módosítás azt jelenti, hogy a „Memories” funkcióval létrehozott, automatikusan generált fotóalbumokban nem jelennek meg azok a fotók, amelyeket Auschwitzban és más egykori náci haláltáborban készítenek. Az érzékeny helyszínek listáján egy másik cikk szerint szerepel az izraeli Jad Vasem Múzeum, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum, a berlini holokausztemlékmű és a krakkói Schindler gyár is.

Az Apple „érzékeny helyszínek” szoftveres védelmét nem lehet kikapcsolni, de a felhasználók továbbra is felvehetik a fotókat az általuk készített és nem generált albumokba.

Mindez az Apple legújabb operációs rendszerét használó iPhone- és iPad-felhasználókat érinti.

A technológiai vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik azzal kapcsolatban, hogy termékeik miként járulnak hozzá az antiszemitizmus és a gyűlölet más formáinak terjedéséhez. A Facebook és a Twitter például csak 2020-ban jelentette be, hogy megtiltja a holokauszttagadást a felületein.

Kivonták a forgalomból a Schindler-listás cicanadrágokat

A ruhadarabon a híres „piros kabátos kislány” mellett feltűnik az auschwitzi haláltábor kapuja és az Oskar Schindlert alakító Liam Neeson is.