Őrizetbe vettek egy zsidó származású brit YouTube-sztárt Kazahsztánban

A brit vloggert, Benjamin Richet, akit sokan „Bald and Bankrupt” néven ismernek, őrizetbe vették birtokháborításért egy orosz ellenőrzés alatt álló kazahsztáni űrkikötőben, közölték a hatóságok. Kihallgatása után pénzbírságot szabtak ki rá, majd szabadon engedték.

Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz közölte, hogy a 47 éves Richet és egy 31 éves fehérorosz nőt, Alina Zelupát szombaton kora este vették őrizetbe a bajkonuri űrközpont 112-es telephelye közelében. Mindkettőjüket a környék egyik rendőrőrsére vitték.

Dmitrij Olegovics Rogozin, a Roszkozmosz vezetője a Telegramon közzétett nyilatkozatában közölte, hogy Richet és Zelupát „törvénytelen cselekmények” miatt vették őrizetbe, és a nyomozás még tart.

Rich később az Instagramon magyarázta, hogy azért vették őrizetbe, mert külön engedély nélkül ment megnézni a Buran rakétát.

„Az orosz rendőrség néhány órán keresztül kihallgatott… és 60 font közigazgatási bírságot szabtak ki rám”

– írta.

Inside The Belarus Chernobyl Zone 🇧🇾

🇧🇾 So many vloggers have made the trip to Pripyat to make Chernobyl films that it has become an embarrassing cliche. So I decided to enter the real unexplo…

Rich, aki a Bald and Bankrupt nevet használja, ismert utazó vlogger, több mint 3,5 millió feliratkozóval a YouTube-on. A nő, akivel együtt volt, Alina, korábban már szerepelt néhány videójában, amelyek közül sokat a volt Szovjetunió országaiban forgattak.

2019-ben Richet őrizetbe vették és bocsánatkérésre kényszerítették, miután egy videót forgatott egy vonaton az oroszországi Csecsen Köztársaságban, amely egy túlnyomórészt muszlim régió. A videó egyik, később törölt klipjében azzal viccelődött, hogy szívesen megosztaná egy „csecsen csajjal” a fülkéjét.

Rich legutóbbi videóját Szíriában vette fel, és április 24-én töltötte fel a YouTube-ra. Az ezt megelőző – Ukrajnában készült – videóját eddig több mint 6,3 millióan látták. Videói közel 500 millió megtekintést értek el, mióta 2018-ban csatlakozott a YouTube-hoz.

Egy izraelit is lelőttek a kazahsztáni zavargások során

Kogeashvilit otthonának közelében érte a halálos lövés, miközben munkába indult.