Egy izraelit is lelőttek a kazahsztáni zavargások során

Az izraeli külügyminisztérium figyelmeztette az izraeli állampolgárokat, hogy a jelenleg is zajló erőszakos zavargások miatt ne utazzanak Kazahsztánba – írja a The Jerusalem Post.

Egy 22 éves izraeli férfit, Levan Kogeashvilit megöltek pénteken a kazahsztáni Almatiban egy erőszakos tüntetés során – közölte az izraeli külügyminisztérium.

„Kogeashvilit otthonának közelében érte a lövés, miközben munkába indult”

– mondta a Walla-nak Rostislav Edelstein, Kogeashvili családjának barátja.

Kogeashvilit kórházba szállították, de az újraélesztésére tett kísérletek kudarcot vallottak. A járműben utazó két kazahsztáni könnyebben megsérült.

Tobias Siegal on Twitter: „Levan Kogeashvili, 22, was killed by stray bullets while leaving his home for work in Almaty, #Kazakhstan, as violence continues to grip the country. https://t.co/BSCQhwnsOr / Twitter”

Levan Kogeashvili, 22, was killed by stray bullets while leaving his home for work in Almaty, #Kazakhstan, as violence continues to grip the country. https://t.co/BSCQhwnsOr

Edelstein elmondta, hogy Kogeashvili nem vett részt a közép-ázsiai államot napok óta sújtó zavargásokban.

Kogeashvili családja az 1990-es években vándorolt be Izraelbe. Kogeashvili Asdódban nőtt fel, de középiskolai tanulmányait már Kazahsztánban végezte. Edelstein a Walla-nak elmondta, hogy Kogeashvili több mint egy évvel ezelőtt feleségül vett egy kazahsztáni zsidó nőt, és a párnak van egy fél év körüli kisfia.

Az izraeli külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a Kogeashvili kazahsztáni szüleivel és az izraeli családjával is, és segít a holttest Izraelbe szállításában, hogy ott temethessék el – közölte a minisztérium.

Kazah elnök: aki nem adja meg magát, azt megsemmisítjük

A kazah elnök tv beszédében bejelentette, hogy utasította a rendfenntartó erőket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet.