Börtönbe kerül egy New York-i zsidó bíró fia is a Capitolium ostroma miatt

Mostofsky szőrmebundába és rendőrségi golyóálló mellénybe öltözve rohamozta meg a Capitoliumot. Most 8 hónapot fog börtönben tölteni – írja The Times of Israel.

Nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték pénteken egy New York-i zsidó bíró fiát, aki „ősember” jelmezben rohamozta meg az amerikai Capitoliumot.

James Boasberg amerikai kerületi bíró szerint Aaron Mostofsky „szó szerint a frontvonalban” volt a tömeg 2021. január 6-i támadásában.

„Amit ön és mások tettek azon a napon, kitörölhetetlen foltot ejtett nemzetünk megítélésén, mind otthon, mind külföldön, és ezt nem lehet visszacsinálni”

– mondta a bíró a 35 éves Mostofsky-nak.

Boasberg egy év felfüggesztett szabadságra ítélte Mostofskyt, valamint 200 óra közmunkára és 2000 dollár kártérítés megfizetésére kötelezte.

Trump kegyelmet adna a Capitoliumot megrohamozó támogatóinak, ha győz 2024-ben

Donald Trump volt amerikai elnök szombat este kijelentette, hogy ha még egyszer sikerrel indul a Fehér Házért, akkor kegyelmet ad azoknak a támogatóinak, akik tavaly megrohamozták a washingtoni Capitolium épületét – írja a The Times of Israel.

Mostofsky kegyelmet kért a bírótól, mondván, szégyelli, hogy „hozzájárult az akkori káoszhoz”.

„Sajnálom azokat a rendőröket, akiknek azt a káoszt kellett elviselniük”

– mondta Mostofsky, akinek körülbelül egy hónap múlva kell jelentkeznie a börtönben.

Mostofsky egy sétapálcával és szőrmés jelmezbe öltözve csatlakozott a Capitoliumot megtámadó tömeghez. Egy barátjának azt mondta, hogy a jelmez kifejezi azt a meggyőződését, hogy

„még egy ősember” is tudja, hogy a 2020-as elnökválasztást ellopták Donald Trump volt amerikai elnöktől.

Mostofsky építészasszisztensként dolgozott New Yorkban. Mostofsky Steven (Shlomo) Mostofsky fia, aki Kings megye (Brooklyn) legfelsőbb bíróságának bírája és a Fiatal Izrael Országos Tanácsának, egy ortodox zsinagógai egyesületnek volt elnöke.

Mostofsky testvére, Nachman, aki a Chovevei Zion, egy politikailag konzervatív ortodox zsidó érdekvédelmi szervezet ügyvezető igazgatója, szintén részt vett a tüntetéseken, de elmondása szerint még azelőtt távozott, hogy a tömeg bevonult volna a Capitoliumba.

Mike Pence: Trump téved a választásokkal kapcsolatban

„Nem volt jogom ahhoz, hogy megváltoztassam a választás kimenetelét”.