180 millióért kelhet el a leghíresebb nácivadász karórája

Árverésre bocsátják Svájcban a világ leghíresebb nácivadászának óráját, ami várhatóan 400 ezer fontért kel majd el – olvasható a The JC oldalán.

A holokauszttúlélő és nácivadász Simon Weisenthal által viselt Patek Phillipe óra vélhetően egyike annak a mindössze két limitált példányszámú kiadásnak, ami a Breguet-számokat használja, ezt a betűtípust az óragyártó csak rendkívül ritka daraboknál alkalmazta. A hétvégén az órát a Genfben megrendezésre kerülő Phillips óraaukción bocsátják árverésre számos más ritkaság mellett, mint például az Audemars Piguet karórák.

A Hodinkee nevezetű órás webshop szerint a Wiesenthal óra igazán egyedi darab:

„Ez egy nagyon különleges Patek Philippe. És bár ezt mindegyik óráról elmondhatnánk ebben a gyűjteményben, ez a darab mégis kiemelkedik társai közül. Ez az 1941-ből fennmaradt Patek ref. 1503 egyedülálló történettel rendelkezik.”

Az órát feltehetően a háború alatt valamikor 1941 és 1944 között készítették, amit Wiesenthal családja 2007-ben, két évvel a halála után bocsátott aukcióra.

Simon Wiesenthal a háború utáni években vált híressé, mint nyomozó, aki

a világ minden táján bujkáló nácik felkutatásán dolgozott, és részt vett Adolf Eichmann elfogásában, ami az 1960-as jeruzsálemi peréhez vezetett.

Nevét viseli a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ is, amely a holokauszt kutatására és ismeretterjesztésére, valamint a háborús bűnösök felkutatására és az antiszemitizmus elleni harcra szakosodott nonprofit szervezet.

Óriási összeget fizetne egy zsidó üzletember a náci relikviáért

A 360 kilós náci sas szobor 2006-ban került elő egy elsüllyedt náci hajó fedélzetéről.