Musk kivizsgálná, ki finanszírozza a Twitter bojkottálását akaró szervezeteket

Elon Musk, a Twitter mikroblog-szolgáltató új tulajdonosa a közösségi médiaplatformon amerikai idő szerint kedd este közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott, utánajárna, ki finanszírozza azokat a civil szervezeteket, amelyek több nagynevű amerikai céget is a Twitter bojkottálására szólítottak fel.

Twitter-bejegyzésében a SpaceX és a Tesla cégeket is vezető Musk arra a levélre reagált, amelyben – a CNN amerikai televíziócsatorna közlése szerint – 22 amerikai civil társadalmi szervezet a Twitter bojkottálására szólított fel több amerikai nagyvállalatot, köztük a Coca-Colát és a Disney-t is.

A javarészt baloldali, feminista szervezetek szerint a Twitteren hirdető legnagyobb piaci cégeknek olyan feltételekhez kellene kötniük a megújult hirdetési szerződés aláírását, amelyek a többi közt kimondják, hogy a közösségi médiaplatformnak nem volna szabad visszaengednie az egyszer már letiltott felhasználókat – köztük akár Donald Trump volt amerikai elnököt – az oldalra.

Szerintük ugyanis a szerződés aláírásával fennáll annak a veszélye, hogy a szóban forgó márkákat „a gyűlöletet, a szélsőségességet” és az „összeesküvés-elméleteket felerősítő platformmal” azonosítják majd.

Musk azt írta, hogy utánajárna, vajon „ki finanszírozza azokat a szervezeteket, amelyek korlátozni akarják az információhoz való hozzáférést”. Egy következő bejegyzésében kijelentette, hogy a „Twitter mindig is ingyenes marad a köznapi felhasználók számára”, de meglehet, hogy fizetős konstrukciót alakítanak ki a kereskedelmi felhasználóknak és kormánytisztviselőknek.

Elon Musk április közepén jelentette be, hogy felvásárolná a Twittert, a hónap végén pedig a cég vezetősége el is fogadta az üzletember körülbelül 44 milliárd dolláros ajánlatát. Musk elmondta, azért akarta megkötni az üzletet, mert úgy gondolja, a Twitterben „megvan a potenciál ahhoz, hogy a szólásszabadság vezető platformja legyen”.

Az üzletember többször is nemtetszését fejezte ki az ellen, hogy a legtöbb közösségi médiában szerinte korlátozzák a szabad véleménynyilvánítást, a Twitter jelenlegi kizárólagos tulajdonosaként azonban a többi közt korlátozásmentes szólásszabadságot ígért, valamint szabad hozzáférést az oldalt működtető algoritmusokhoz.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Kell-e félnünk attól, hogy Elon Musk megvette a Twittert?

Szégyen, hogy egy milliárdosra kell hagyatkoznunk, hogy megvédje a szólásszabadságot. Jelenleg azonban sajnos csak Elon Muskban bízhatunk. Jonathan Tobin véleménycikke.