Izraelbe menekült Putyin volt tanácsadója

Csubajsz márciusban menekült el Oroszországból, miután ellenezte Putyin ukrajnai invázióját – írja a The Jerusalem Post.

Anatolij Csubajsz a jelentések szerint szerdán érkezett Izraelbe.

Az Osztorozsno Novosztyi, a Telegram hírcsatorna, amelyet a nemrég Izraelbe költözött Kszenyija Szobcsak vezet, arról számolt be, hogy Csubajszt szerdán látták megérkezni a Ben-Gurion repülőtérre feleségével, Avdotja Szmirnovával. Csubajsz édesanyja zsidó volt.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön kijelentette, hogy a Kremlnek

„sem lehetősége, sem szándéka nincs arra, hogy nyomon kövesse Anatolij Csubajsz sorsát”

– írja a TASZSZ.

„Köztudott, hogy külföldön tartózkodik. Nem nekünk dolgozik”

– mondta Peszkov.

Megszólalt Putyin egykori KGB-s főnöke

Kalugin szerint egykori beosztottja „a végsőkig el fog menni” a hatalom megtartása érdekében.

A TASZSZ április végén jelentette, hogy Csubajsz Olaszországban tartózkodik, és nem tervezi, hogy visszatér Oroszországba.

Március 25-én Putyin aláírt egy rendeletet, amellyel felmentette Csubajszt a klímavédelmi megbízotti tisztségéből. Csubajsz nem számított köztisztviselőnek, és nem tartozott a Kreml-adminisztráció személyzetéhez.

A Bloomberg márciusban két, az ügyet ismerő személyre hivatkozva arról számolt be, hogy Csubajsz Putyin ukrajnai inváziója miatt távozott. Csubajsz akkoriban a legmagasabb szintű tisztviselő volt, aki ellenezte a Kreml invázióját

Csubajsznak nagy szerepe volt az orosz gazdaság gyors privatizálásában az 1990-es években, és 1994 és 1996 között a gazdasági és pénzügyi politikáért felelős miniszterelnök-helyettes volt.

Gallyamov: Putyin nem támadta volna meg Ukrajnát, ha tudja, hogy ez lesz

Az orosz elnök egykori beszédírója szerint „Putyin megértette, hogy bajba került, és biztosan nem erre számított.”