Zelenszkij beszélt Bennettel Lavrov Hitler megjegyzéséről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy beszélt Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel, és megvitatták az orosz külügyminiszter Hitlerről tett „botrányos és teljesen elfogadhatatlan megjegyzéseit”.

Zelenszkij csütörtökön kora reggeli videofelvételen elmondta, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyzései az egész világot felháborították – írja az Algemeiner.

Lavrov egy vasárnapi interjúban arra utalt, hogy a náci diktátor zsidó származású lehetett, ami felháborodást váltott ki izraeli tisztviselőkből. Orosz tisztviselők többször is visszautasították, hogy visszavonják a megjegyzéseket, a külügyminisztérium szóvivője szerdán „izraeli zsoldosokat” vádolt azzal, hogy szélsőjobboldali szélsőségesek mellett harcolnak az ukrán hadseregben.

A Fox Newsnak nyilatkozva szerdán Zelenszkij azzal vádolta Oroszországot, hogy „a [náci propagandista Joseph] Goebbels koncepcióját követik.

Jair Lapid korábban megbocsáthatatlan, botrányos kijelentésnek minősítette Lavrov állításait, miszerint „Hitlerben volt zsidó vér”, és „a legnagyobb antiszemiták zsidók”.

„Ez egy megbocsáthatatlan, botrányos kijelentés, szörnyű történelmi tévedés, és bocsánatkérést várunk”

– hangsúlyozta Lapid.

„A zsidók nem öngyilkosok lettek a holokausztban. A nagyapámat nem a zsidók ölték meg, hanem a nácik. Azt mondani, hogy Hitler zsidó származású, olyan, mintha azt mondanánk, hogy a zsidók magukat gyilkolták a holokausztban. A holokauszt ügyeiben nem vagyunk elnézők” – közölte az izraeli külügyminiszter.

Володимир Зеленський on Twitter: „Held fruitful negotiations with the Prime Minister 🇮🇱 @naftalibennett. Congratulated him and the people of Israel 🇮🇱 on Independence Day! Have informed him about countering the aggressor and about the critical situation in Mariupol. / Twitter”

Held fruitful negotiations with the Prime Minister 🇮🇱 @naftalibennett. Congratulated him and the people of Israel 🇮🇱 on Independence Day! Have informed him about countering the aggressor and about the critical situation in Mariupol.

Zelenszkij egy Twitter üzenetben azt is leírta, hogy Bennettel közölte az ukrajnai helyzetet is és boldog függetlenség napot kívánt Izraelnek.

Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Moszkva szerint „izraeli zsoldosok” harcolnak a neonáci Azov-alakulat oldalán

Zelenszkij egyik vezető tanácsadója szerint Lavrov megjegyzései a holokauszttagadással határosak, és azt bizonyítják, hogy Moszkva mindenütt fenyegetést jelent a zsidókra.