A franciák szerint néhány napon belül meg is egyezik az EU az olaj embargóról

Franciaország környezetvédelmi minisztere szerint bízik abban, hogy az Európai Unió 27 tagállama gyorsan beleegyezik az Oroszországból származó kőolajimport betiltására vonatkozó javaslatba – írja az AP.

A miniszter, Barbara Pompili a FranceInfo rádiónak nyilatkozva csütörtökön azt mondta, hogy az embargóról napokon belül megállapodás születhet.

„Bizakodó vagyok” – mondta. „Normális, hogy vannak viták, mert egyes országok jobban függenek az orosz olajtól, mint mások, ezért meg kell próbálnunk megoldásokat találni, hogy ők is bele tudjanak egyezni ezekbe a szankciókba”.

Hozzátette: „Azt hiszem, talán a hét végére, de legalábbis a lehető leghamarabb eljutunk odáig”.

Az Európai Unió vezető tisztségviselője, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán azt javasolta, hogy az uniós tagállamok hat hónapon belül fokozatosan szüntessék be az orosz nyersolaj, az év végéig pedig a finomított termékek behozatalát.

A javaslatokat egyhangúlag kell jóváhagyni ahhoz, hogy hatályba léphessenek. Von der Leyen elmondta, hogy „nem lesz könnyű rávenni mind a 27 tagországot – amelyek közül néhány nem rendelkezik tengerparttal és energiaellátás szempontjából nagymértékben függ Oroszországtól -, hogy megállapodjanak az olajszankciókról”.

Pompili azt mondta, hogy az embargó „mindenkire” vonatkozik majd a blokkban, és hogy „az a célja, hogy megmutassa Oroszországnak, hogy Európa az év végétől teljesen nélkülözni fogja az olaját”.

Kovács Zoltán: Magyarország megvétózza az Oroszországgal szembeni olajembargót

Az uniós javaslat elfogadásához az EU mind a 27 tagállamának jóváhagyására szükség van, így Magyarország vétója elegendő ahhoz, hogy a szankciók ne lépjenek életbe.