Visszafoglalhatták az ukránok a Kígyó-szigetet — videó

A kedden közzétett drónfelvételek azt állítják, hogy az ukrán erők katonai célpontokat támadnak az oroszok által elfoglalt Kígyó-szigeten.

Az Ukrán Fegyveres Erők Déli Hadműveleti Parancsnoksága által kedden a közösségi médiában közzétett felvételeken állítólag egy ukrán Bajraktar pilóta nélküli repülőgép látható, amely két célpontot támad a fekete-tengeri szigeten. Nem világos, hogy a dróncsapás mikor történt.

A videón az első célpont egy kommunikációs torony és egy épület melletti terület. Robbanás látható, és fekete füst száll fel a levegőbe. A második célpont egy lőszerraktárnak tűnik, ahol az első robbanás után számos robbanás látható. A kamerán kívül férfiak nevetése és éljenzése hallatszik, miközben a lőszer szétrobban.

Roman Tsymbaliuk ukrán újságíró közösségi posztja szerint a támadásban az orosz fegyveres erők összes katonája, aki az ukrán fegyveres erők támadásának idején a Kígyó-szigeten tartózkodott, meghalt.

A szigetet egy nappal korábban nyolc katona hagyta el, őket a szigetről a Krím területére vitték.

Az egyik „evakuált” szerint a parancsnokság tudott arról, hogy a szigetet támadás érheti, de a csoport kivonásán kívül semmilyen intézkedést nem tettek.

A Fekete-tengeri Flotta 1229 hírszerző központjának (v/p 53189, Szevasztopol) és 744 kommunikációs központjának (p/p 40136, Szevasztopol) katonái voltak, akiket jelenleg az orosz haditengerészet parancsnoksága mind eltűntnek tekint.

A Kígyó-szigetet, más néven Zmiinyi szigetet az orosz csapatok az orosz invázió első napján foglalták el. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök először azt állította, hogy a szigeten tartózkodó 13 ukrán határőr hősként halt meg a sziget védelmében, de később kiderült, hogy önként adták meg magukat az orosz erőknek, miután egyikük rádión azt üzente a támadóknak, hogy

„Orosz hadihajó, húzz a f*szba.”

Az orosz flottát vezető Moszkva zászlóshajó később egy ukrán rakétacsapás után elsüllyedt a Fekete-tengeren.

Kitüntették az ukrán határőrt, aki elküldte az orosz flottát a „f*szba”

Ukrajna és Oroszország múlt csütörtökön 50 katonai és civil foglyot cserélt ki