Kitüntették az ukrán határőrt, aki elküldte az orosz flottát a „f*szba”

Ukrajna és Oroszország múlt csütörtökön 50 katonai és civil foglyot cserélt ki, az eddigi legnagyobb csere keretében, köztük olyan tengerészeket, akiket Moszkva az elhíresült Kígyó-sziget közelében történt támadás során fogtak el – közölte az ukrán miniszterelnök-helyettes.

Iryna Verescsuk elmondta, hogy Ukrajna visszaadott 11 orosz civil tengerészt, akiket egy Odessza közelében elsüllyedt hajóról mentettek ki.

Cserébe 19 ukrán civil tengerészt küldtek haza, akiket a „Zafír” nevű mentőhajóról fogtak el, amelyet az orosz erők a Kígyó-sziget elleni támadás során foglaltak el.

Verescsuk asszony elmondta, hogy a csere feltételei szerint magát a hajót is visszaadják Ukrajnának, és egy törökországi kikötőbe szállítják.

Hanna Liubakova on Twitter: „#Ukraine Roman Hrybov, the Ukrainian soldier, who said the now-famous „Russian warship, go fuck yourself” phrase when asked to surrender, returned home. It was initially thought that Hrybov and all the border guards on Snake Island were killed. Hrybov was captured by Russians pic.twitter.com/RVzfzK3ii4 / Twitter”

Ukraine Roman Hrybov, the Ukrainian soldier, who said the now-famous „Russian warship, go fuck yourself” phrase when asked to surrender, returned home. It was initially thought that Hrybov and all the border guards on Snake Island were killed. Hrybov was captured by Russians pic.twitter.com/RVzfzK3ii4

A háború kezdeti szakaszában a múlt hónapban a Fekete-tengeren lévő, Zmiinyi néven ismert Kígyó-szigetre vezényelt ukrán katonák egy csoportja megtagadta a megadást, és egyikük rádión azt üzente a támadóknak, hogy

„Orosz hadihajó, húzz a f*szba.”

Roman Hrjbov határőrt kedden katonai kitüntetésben részesítették a cserkaszi régióért tett szolgálataiért – közölte a cserkaszi területi állami közigazgatás.

Hrjbov egyike volt annak a 13 katonának, akik az apró Kígyó-szigetet, más néven Zmiinyi szigetet védték a Fekete-tengeren Oroszország többlépcsős inváziója során, és az első jelentések szerint életüket vesztették, de aztán kiderült, hogy nem.

Életben lehetnek a Kígyó-sziget ukrán védői

Az ukrán határőrség hivatalos posztban számolt be a fejleményekről.