Transznemű katonát tüntetnek ki Izraelben

Izrael első ízben fog különleges kitüntetéssel tisztelegni egy transznemű katona előtt a függetlenség napi (Jom haAcmaut) állami ünnepségen – derült ki kedden.

A 20 éves Noam Shahar őrmester, a Belügyi Parancsnokság mentőegységének munkatársa egyike lesz annak a 120 katonának, akik a függetlenség napi állami ünnepségen megkapják az elnöki kitüntetést, mivel kiemelkedően teljesítette szerepét és személyes példát mutatott.

Shahar egyike annak a 120 katonának, akik „Izrael államhoz vagy az emberiséghez való kiemelkedő hozzájárulásáért” kapják meg a kitüntetést.

„Nagyon izgatott vagyok. Az egységem parancsnoka behívott az irodájába, és közölte, hogy egyhangúlag engem választottak a szakaszom legkiemelkedőbb katonájának”

– mondta Shahar, majd hozzátette, hogy őt választották meg a zászlóalja legkiemelkedőbb katonájának.

„Végül úgy döntöttek, hogy megkapom az elnöki kitüntetést. Sokkolt a dolog, és még mindig sokkolt”.

Shahar a kitüntetést azért kapja, mert kiválóan teljesítette a feladatát, kiemelkedően teljesítette a kötelességeit, és személyes példát mutatott katonatársai számára.

A katona elmondta, hogy már a Home Front Commandhez való csatlakozása előtt is a példamutatásnak szentelte magát. Tavaly úgy döntött, hogy a meleg büszkeség zászlajával a mellényén végigvonul a barett-menetelésen – egy fáradságos úton, amelyen minden IDF-katona végigmegy, mielőtt felvételt nyer az adott alakulatba.

„Mielőtt bevonultam, egyértelmű volt számomra, hogy az egyik harcoló egységbe fogok bevonulni. Az interneten kerestem információkat a transznemű férfiakról és nőkről, de semmit sem találtam. Úgy éreztem, be kell bizonyítanom, hogy ez lehetséges”

– mondta.

„Fontos volt számomra, hogy megmutassam a jelenlétünket, hogy itt vagyunk”

– tette hozzá.

Shahar hozzátette, hogy bár eleinte aggódott, a harcoló katonának való jelentkezés egy olyan álom volt, amiről nem mondott volna le.

„Eleinte féltem attól, hogy mit fognak mondani, és hogyan fognak reagálni, de hamar rájöttem, hogy a félelmek nagy része csak a fejemben létezik. Olyan katonák vannak velem a században, akik még soha nem találkoztak meleggel vagy leszbikussal, és ma az egyikük a legjobb barátom.”

A függetlenség napi ünnepségekre Shahart elkísérik a szülei.

„Tisztelgünk előtte, ő csodálatos”

– mondta Shahar édesanyja, Hedva.

„Nem tudom, hogyan fogjam vissza ezt a sok izgalmat… Noam sok büszkeséget hoz nekünk, szereti, amit csinál, ezért boldog vagyok. Nincs nála méltóbb ember.”

Az izraeliek szerint a zsidó állam sikertörténet

A jobboldaliak 90%-a, míg a baloldaliak közül valamivel kevesebb,  79% vélekedett így.