Az izraeliek szerint a zsidó állam sikertörténet

Jom Háácmáut, a Függetlenség Napja előtt készített felmérés azt mutatja, az izraeliek több mint 80%-a szerint az ország eredményei meghaladják annak kudarcait.  


Az Israel Democracy Institute hétfőn, Izrael 71. függetlenségi napja előtt egy nappal, nyilvánosságra hozott „Izraeli Hang Index” felmérése szerint a zsidók többsége (60%) gondolja úgy, hogy „sokkal több”, egy harmaduk szerint pedig „valamennyivel több” sikert tudhat magáénak az ország, mint kudarcot. Az izraeli zsidók 82%-a tartja inkább sikeresnek a zsidó államot.

Dr. William Cubbison, az IDI kutatója szerint az idei eredmények hasonlóak a 66. és a 70. függetlenségi nap előtt mértekhez. 2018-ban összesen 80% volt elégedett Izrael eredményeivel, míg ez az arány 71% volt 2014-ben.

Az arab izraeliek között idén a zsidó államnak sokkal több sikert tulajdonítók aránya 42% volt, míg a valamivel több siker mellett voksolók aránya 27%-ra rúgott.

A megkérdezett vallásos zsidó izraeliek között mondták a legtöbben inkább sikeresnek Izraelt, összesen 93%, míg a szekuláris zsidók között az arány 80% volt.

Politikai beállítottság szempontjából

a jobboldaliak 90%-a, míg a baloldaliak közül valamivel kevesebb,  79% vélekedett ugyanígy.

A felmérést április 30 és május 2 között készítették, közvetlenül az előtt, hogy 700 rakétát lőttek ki Izraelre Gázából 48 óra leforgása alatt. Akkor az IDI kérdésére,

hogy „Mi a véleménye az izraeli biztonsági helyzet jövőjéről?”, a megkérdezettek több, mint fele, a zsidók 58%-a és az arabok 51.5%-a válaszolt optimizmussal.

Az ország demokráciájának jövőjével kapcsolatban azonban az arab izraeliek már csak 39%-a vélekedett pozitívan. Ebben a kérdésben is kirajzolódott az előzőekkel kapcsolatban tapasztalt tendencia, vagyis a zsidók között minél vallásosabbakkal kérdeztek, annál pozitívabb választ kaptak.